Premiera medicala inregistrata la Spitalul de Urgente din Targu Mures

Ultima actualizare: 26-04-2014 07:08

Medicii i-au salvat piciorul unui barbat, care suferise un accident grav la schi, cu ajutorul unui transplant de os si ligament. Operatia a durat doar 20 de minute, iar in cateva saptamani, pacientul va putea sa mearga din nou, fara probleme.

Barbatul de 38 de ani din Bistrita a ajuns la spital cu ligamentele piciorului incrucisate, iar singura lui sansa sa-si poata folosi din nou membrul afectat era o interventie chirurgicala. Operatia clasica presupune fixarea ligamentelor afectate cu un surub dintr-un metal special, insa medicilor din Targu Mures le-a venit ideea sa faca un transplant, de la un pacient aflat in moarte cerebrala. Dupa o interventie de 20 de minute si trei incizii extrem de mici, un centimetru si jumatate, specialistii s-au declarat optimisti si spun ca pacientul isi va reveni foarte repede.

Medicii au prelevat un ligament sanatos, cu tot cu o bucata de os si l-au atasat de piciorul schiorului. Chirurgii estimeaza ca noul ligament va fi acceptat de pacient foarte rapid. Daca ar fi folosit operatia clasica, folosind suruburi, in timp ar fi aparut efecte negative.

Barbatul operat va mai sta cateva zile in spital, apoi va urma o perioada de recuperare de cateva saptamani. Inciziile, spun medicii, vor deveni invizibile in scurt timp, iar schiorul are toate sansele sa se recupereze, ca sa se poata intoarce pe partie in sezonul urmator.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO