Generatia de romani blonzi, cu ochi albastri. Tara din care importam tot mai mult material biologic
Romania se pregateste pentru generatia de copii scandinavi, blonzi, cu ochi albastri. Nu este nicio gluma.
La cerere cuplurilor sau doar a doamnelor care isi doresc urmasi, importul de material seminal din Danemarca a crescut cu 20 la suta, de la un an la altul. Cei de la Agentia Nationala de Transplant spun ca anul trecut n-a existat o zi in care sa nu semneze un aviz in acest sens. Barbatii romani nu-si doneaza materialul biologic, pentru ca nu li se ofera bani si oricum nu avem banci de stocare.
In clinicile private de la noi, anul trecut , 308 cupluri au urmat o procedura de fetilizare in vitro sau de inseminare artificiala, cu sperma adusa din Danemarca. Doi soti, amandoi ingineri, si-au ales donatorul dupa criterii clare care au corespuns cu cele ale domnului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Sotul este Rh negativ, are doar 1,78, ochi caprui si par saten. Donatorul este caucazian si parea, in fotografia de pe site, o persoana linistita. Acum baietelul nostru are 1 an si 11 luni si chiar seamana cu noi doi, are gesturile noastre si ne face fericiti in fiecare clipa", spune un parinte.
Altii au vrut ca urmasii sa fie blonzi, cu alura nordica. Cert este ca in baza de date a bancii de unde si noi cumparam sperma sunt mii de donatori.
De pe site-ul bancii de sperma din Danemarca, cuplul poate alege donatorul, pentru ca fiecare are un profil. Criteriile de selectie sunt in functie de rasa, culoarea parului, a ochilor, grupa de sange, greutate, pregatire profesionala. Unii donatori au atasate la profil si fotografii cu ei din copilarie.
Nimeni nu-si poate comanda proba acasa, acest lucru e facut in conditii de siguranta la clinica la care are loc mai apoi procedura medicala.
"Este cererea in crestere . Cuplurile platesc 1000 euro proba, noi le recomandam sa ia 2. Inseminarea costa 300, fertilizare in vitro inca 2500”, spune Ruxandra Ionescu.
Iar fiecare proba este avizata de Agentia nationala de Transplant . Cresterea importurilor de sperma cu 20 la suta de la un an la altul este legata de faptul ca in Romania nu exista banci de tesuturi si celule unde pot fi stocate probele. In plus, donarea de sperma nu se plateste.
In fiecare an in Romania au loc in jur de 5000 de proceduri de fertilizare in vitro, cu o rata medie de succes de 40 la suta.