Fifor: Vor fi scoase la concurs posturi noi la Institutul ”Cantacuzino”. Producţia de vaccin antigripal reîncepe în 2 ani
Institutul Cantacuzino din Bucureşti va relua în cel mult doi ani producerea vaccinului antigripal şi a altor imunizante din portofoliul pe care l-a deţinut înainte să rămână fără licenţe.
Este promisiunea ministrului Apărări Naţionale, Mihai Fifor care a prezentat planurile de viitor pentru instituţia aflată acum sub conducerea Armatei Romane.
Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino! Aşa se va numi instituţia care va desfăşura activităţi de interes strategic în ceea ce priveşte starea de sănătate a populaţiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cea mai importantă schimbare pe care o va face Ministerul Apărării, care a preluat miercuri în mod oficial institutul, va fi să mute linia de producţie a vaccinurilor, a reactivilor şi a serurilor de diagnostic într-o clădire nouă.
Ministrul a evitat să spună la ce buget de investiţii s-a gândit, însă cea mai mare provocare va fi să aducă oameni care să lucreze în nouă unitate militară care va cuprinde institutul aflat, până de curând într-o situaţie dezastroasă.
Reabilitarea Institutului va presupune şi dărâmarea a câtorva construcţii care nu mai pot fi consolidate şi investiţii masive în aparatura pentru laboratoarele de cercetare.
Reprezentanţii instituţiei susţin că Institutul Cantacuzino nu a avut niciodată un buget atât de mare, asta în condiţiile în care la MAPN are la rândul lui un buget de 2% din PIB-ul României, adică vreo 4 miliarde de euro.
Institutul abia a supravieţuit din mici proiecte pe funduri europene, după ce în urmă cu 17 ani avea un portofoliu de peste 300 de produse - vaccinuri, seruri şi reactivi.
De altfel, până în 1990, 7 dintre vaccinurile din schema de imunizare erau fabricate aici. Institutul a pierdut licenţele după ce un lot de vaccin a fost contaminat cu neurotoxine, iar reluarea licenţelor va fi o provocare pentru Armata Romană.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, mapn, investitii, institutul cantacuzino,
Dată publicare:
10-01-2018 13:06