Erorile procesului birocratic care pun in pericol viata pacientilor ce au nevoie de un transplant
"Situatia este ingrata, dar nimeni nu se astepta sa avem atat de multe transplanturi!". Asta a declarat secretarul de stat Raed Arafat in emisiunea "Dupa 20 de ani", ca raspuns la criza de bani din programul pentru transplant.
Tot necunoscute inca sunt si solutiile ca sa nu mai aruncam la gunoi inimile donatorilor. Raed Arafat promite ca pentru cord se vor acredita noi spitale.
Marea problema este ca tot ministerul e cel care nu permite in prezent acest lucru.
Secretarul de stat Raed Arafat a recunoscut ca mai multi oameni salvati prin transplant inseamna si mai multe facturi pe care ministerul nu stie cum sa le acopere.
"Intr-adevar, situatia in care ne aflam este total ingrata. Trebuie sa adaptam finantarea la aceasta explozie, pentru ca va spun sincer nimeni nu se astepta."
Nici macar Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a amendat dur faptul ca in Romania inimile atator donatori sunt irosite.
"Este nevoie de atentia si sustinerea guvernului, ca sa nu constrangeti bolnavii sa mearga in China sau in Pakistan sau in Egipt sau in alte locuri din lume in care saracia devine sursa de organe umane. Transplantul de cord nu este un tratament experimental sau extrem. Este standard, in toata lumea.", spune Francis Delmonico, consilier OMS transplant.
Acum 3 saptamani trimisul OMS l-a intrebat pe Eugen Nicolaescu de ce nu mai transplantam cord nici la Bucuresti, nici la Institutul din Mures. Ministerul nu are o explicatie clara.
"Institutul exista. Nu i s-au luat echipamentele, nu i s-a furat nimic."
In schimb, promite deschiderea unui alt centru. Doar ca, in prezent, nu are cum.
"Avem un alt centru care va depune dosar pentru acreditare de transplant de cord. Dar nu avem criterii de acreditare, nu pot fi acreditate noi centre pentru inima. Sa lasam sa vina dosarul si sa vedem daca sunt sau nu criterii de acreditare."
De fapt, documentul care ar rezolva in cateva zile atat conformitatea acreditarii cu cerintele UE zace de aproape 10 luni tot la Minister, asteptand o semnatura. Solicitarea ProTV de a explica aceasta tergiversare nu a primit niciun raspuns.
"Ne blocam inutil! Puteti sa-l intrebati pe ministrul sanatatii, este unul din acele lucruri in care nu ar trebui sa ne impiedicam. Inteleg ca acest domn Calin Alexandru este cel la care a murit transplantul... "
In loc rezolve urgent acest neajuns birocratic, Ministerul Sanatatii a renuntat la alte inspectii deja programate si a trimis controale fulger in spitalele unde medicii au inceput sa preleveze organe vitale. In loc sa primeasca incurajari si scuze ca lucreaza neplatiti, doctorii spun ca sunt presati sa arate hartii care nici nu au cum sa existe.
"Inspectorii au intrebat despre acreditarea spitalului. De fapt, nici unul dintre spitalele unde se face identificarea donatorilor si prelevarea organelor nu sunt acreditate. Alti colegi, coordonatori de transplant nou numiti, au fost si ei controlati. Multi sunt speriati si derutati."
Care a fost scopul controlului? Din nou, ministerul tace. Cert e ca, in timpul inspectiilor, numarul transplanturilor a scazut. N-a aparut niciun plan de resuscitare a transplantului de cord. Si s-a pierdut si inima unui copil de 13 ani, desi parintii ar fi vrut sa o stie batand in pieptul unui bolnav.