Eprubeta care ar putea salva o viata. Cat de usor puteti intra in Registrul National al Donatorilor
In ultima luna, peste 500 de romani s-au inscris in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem.
Procedura este cu atat mai accesibila, cu cat exista acum si puncte mobile, unde toti voluntarii pot completa fisele si pot face o prima testare gratuita a sangelui.
In luna august, un tanar roman cu leucemie va face un transplant de celule stem, provenite din sange donat anonim tot de un roman.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
In 10 minute, orice adult se poate inscrie in registrul celor care vor sa ajute, daca va fi compatibil vreodata cu un pacient suferind de boli ale sangelui.
"Singur, completeaza un chestionar de autoevaluare si un chestionar de consimtamant.", spune Aurora Dragomiristeanu, directorul registrului.
Cei care se inscriu sunt asistati permanent de medicii care pot clarifica intrebarile.
"Dupa consimtamant e nevoie de recoltarea unor probe de sange- grupul sanguin si rh, se testeaza toate bolile infectioase care pot fi transmise prin sange.Se recolteaza, in doua eprubete, cate 4 ml de sange. Apoi rezultatele analizelor devin 100% anonime inclusiv pentru noi."
Intr-o asemenea eprubeta ar putea sta intr-o zi speranta de viata a cuiva.
De o punga de sange depinde, atat de des, in Romania, si viitorul celor care au nevoie de transfuzii. Sambata, multi trecatori s-au oprit in fata punctului mobil al Ministerului Sanatatii. Si au plecat dezamagiti ca nu se colecteaza sange.
"Ma gandeam de mult sa donez. Dar sunt din provincie si acolo e greu sa ajungi undeva sa donezi. S-a intamplat sa fiu in zona. Mi-au zis ca nu se poate azi, ramane in cursul saptamanii."
In Spania, oficialii au inteles ca rolul statului e si sa vina in intampinarea celor care ar vrea sa faca gestul umanitar. In Piata Del Sol din centrul Madridului Ministerul Sanatatii trimite zilnic un autocar pregatit sa primeasca donatii de sange din partea oricarui trecator, spaniol sau strain, care vede anuntul si vrea sa faca un bine.
"Noi avem campanii publice prin care incercam sa atragem donatori si sunt foarte eficiente, pentru ca ii determina pe oameni sa vorbeasca despre asta.", a declarat doctorul Francisco del Rios, coordonator de transplant la spitalul San Carlos.
Asadar, angajatii centrelor de transfuzii fac teren in mod curent si nu asteapta linistiti la ghiseu ca donatorii sa-si ia o zi libera. Pentru moment, la noi singura solutie ca sa devii voluntar e sa insisti. Uneori merita - o viata poate depinde de asta.