Enigmele Covid-19. În multe cazuri, o persoană se infectează, dar ceilalți membri ai familiei nu
Covid-19 este o boală cu multe necunoscute, pe care cercetătorii și doctorii, deopotrivă, le descoperă de la o săptămână la alta.
Deși a trecut un an de la apariția coronavirusului care a răvășit lumea, bolnavii și cei apropiați au încă întrebări la care nu au primit răspuns.
Nu puține sunt, de exemplu, situațiile în care, într-o familie cu 3-4 persoane, doar una singură se îmbolnăvește.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Gabriel Rotaru a fost diagnosticat cu SARS-COV 2 la jumătatea lunii octombrie. În doar câteva zile starea lui s-a agravat și a fost internat în secția de terapie intensivă a Institutului Marius Nasta.
Deși el a trecut printr-o formă gravă de Covid-19, nici soția, nici copiii de 8, respectiv 15 ani, nu s-au îmbolnăvit.
”Reporter: După 3-4 zile au fost testați și ei?
Gabriel Rotaru: Da, da, da. Și surpriză, au ieșit negativi.
Reporter: Ați avut contact cu ei când aveați simptome?
Gabriel Rotaru: Da, soția m-a îngrijit 3 nopți”.
Iar astfel de cazuri, când nu toți cei din familie se infectează, sunt des întâlnite. Ipotezele sunt multiple.
Bărbații, cei mai predispuși la infectare
În primul rând, persoanele care au și boli cronice, cum sunt diabetul, cancerul ori afecțiunile cardiovasculare, se pot îmbolnăvi mai ușor.
Dr. Brândușa Petruțescu, imunolog SUUB: ”Există niște receptori care sunt implicați în pătrunderea virusului în organism. Unele persoane au mai mulți, altele mai puțini. Ce e clar dovedit, copiii și persoanele până în 18 ani au un număr mai mic de receptori. Iarăși sexul influențează densitatea acestor receptori: se pare că persoanele de sex masculin sunt mai susceptbile la această infecție”.
Imunitatea fiecăruia are un rol esențial în procesul de îmbolnăvire.
Dr. Valentin Boldea, medic de familie: ”Imunitatea naturală este valabilă pentru orice boală și ține de acei anticorpi nespecifici care, de fapt, luptă în primă fază împotriva oricărui atac asupra organismului. În a doua fază apar anticorpii specifici, cei care sunt special dezvoltați de organism pe tipul de virus sau germene care provoacă atacul”.
Specialiștii spun că unele studii arată că infectarea poate fi influențată inclusiv de grupa de sânge. De pildă, cei cu AB 4 au șanse mai mari să se îmbolnăvească.
În plus, mai poate exista situația în care o persoană care nu a avut simptome, nu s-a testat și nu știe că a avut virusul, l-a transmis cuiva din familie.
Apoi, la testare, cel care a fost inițial infectat să aibă test negativ, iar ceilalți pozitive. Sunt rare, susțin medicii, dar nu sunt excluse.
De aceea este bine ca atunci când un membru al familiei se îmbolnăvește de Covid-19 să se izoleze de ceilalți.
NUMĂR TOTAL DE INFECTĂRI: 484.550
TOTAL PACIENȚI VINDECAȚI: 371.231
De la începutul crizei sanitare, în România aproape 560.000 de persoane s-au infectat. Între timp, peste 460.000 s-au vindecat.