Efectul incredibil al filmelor de groaza asupra corpului uman. Ce au descoperit oamenii de stiinta
Dupa o spaima serioasa, sangele chiar ingheata in vene, nivelul factorului de coagulare VIII crescand in sangele peroanelor care se uita la un film de groaza - asta arata un studiu aparut in editia de Craciun a British Medical Journal.
Cercetarea, aprobata de comitetul de etica al Universitatii din Leyden (Olanda), s-a desfasurat pe 24 de persoane, care s-au uitat la doua proiectii de filme, pe doua grupe. Primul film, "A Year in Champagne", a prezentat procesul de productie a sampaniei. "Este un film extrem de plictisitor", a spus unul din participantii la studiu intr-un videoclip. Al doilea, "Insidious", a fost apreciat pe o scara a groazei de la 1 la 10 la nivelul 7.
Cu un sfert de ora inainte si dupa proiectia peliculelor, cercetatorii au prelevat esantioane de sange de la voluntari ca sa afle daca o spaima serioasa chiar ingheata sangele, fiindca inca din Antichitate exista multe referiri la acest fenomen. Cea mai veche ii apartine lui Virgiliu, autorul "Eneidei" ("Sangele imi ingheata in vene").
Aceasta reactie la frica se reflecta in acelasi fel in mai multe limbi: in franceza, expresia este "le sang glace dans les veines", in engleza "a bloodcurdling fear", iar in germana, "das Blut in den Adern erstarrt".
Expresiile au insa o baza stiintifica, arata cercetatorii olandezi. Ei au masurat nivelul factorului VIII, care favorizeaza coagularea sangelui. Acesta a crescut cu doar 14% la persoanele care au vizionat filmul despre sampanie, dar cu 57% la cele care s-au uitat la "Insidious". "Cand se instaleaza frica, toti nervii sunt in stare de hiperexcitabilitate. Experienta fricii face ca organismul sa se pregateasca sa piarda sange", explica Luul Scheres. Asa incat inghetarea sangelui ar fi un reflex defensiv. Intr-adevar cel care creste este numai factorul VIII, nu si celelalte proteine care determina coagularea, incheie pourquoidocteur.fr.