E bine să mâncăm ouă în fiecare zi? Ce spun specialiștii
Unele „reguli” privind alimentația sunt foarte ușor de intuit. De exemplu, știm că trebuie să mâncăm vegetale în fiecare zi și să evităm să consumăm alimente prăjite cu aceeași frecvență.
Dar unele întrebări au răspunsuri mai puțin evidente – ca, de exemplu, mâncatul ouălor cu regularitate. Yahoo Life face o trecere în revistă.
Pe de o parte, ouăle sunt un aliment ieftin, versatil și bogat în nutrienți. Pe de alta, există îngrijorări că ele ar putea avea efecte negative asupra sistemului cardiovascular. Dacă veți face căutarea tradițională pe Google, veți afla că unii spun că ouăle sunt unul din cele mai bune alimente, în timp ce alții cred contrariul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dar dacă veți intra în detaliile nutrienților din ouă, beneficiile pentru sănătate sunt greu de contrazis. Ouăle sunt o sursă bună sau chiar excelentă de opt nutrienți esențiali, inclusiv proteine de bună calitate. Unul din acești nutrienți este colina, aflată în gălbenuș.
Colina aduce multe beneficii și este deosebit de bună pentru creier. De fapt, colina în cantități adecvate în timpul sarcinii este asociată cu viteză mai mare de procesare a informației și atenție îmbunătățită la copii. Această calitate este menționată și în Dietary Guidelines for Americans.
De asemenea, ouăle sunt unul din puținele alimente care conțin vitamina D, necesară sistemului imunitar. Și sunt bogate în iod, luteină, vitamina B12 și seleniu. De aceea, nu este surprinzător că ouăle sunt o sursă de beneficii importante pentru sănătate, de la creșterea HDL, colesterolul „bun”, la sporirea nivelului de luteină și zeaxantină (vitamine carotenoide) în sânge, nutrienți cu rol principal în sănătatea ochilor.
Ouăle au avut în trecut o reputație proastă din cauza conținutului de colesterol. Dar cercetările au evoluat și experții au început să creadă că nu trebuie să renunțăm la atrăgătorul brunch de duminică. Un studiu de la Harvard, pe durata a 20 de ani, arată că ouăle nu sunt asociate cu boli cardiovasculare.