Doar 23 de spitale din 147 evaluate îndeplinesc condiţiile de acreditare
Un adevăr pe care îl bănuiam cu toţii este confirmat oficial. Doar 15% dintre spitalele României îndeplinesc condiţiile de acreditare.
Cifrele îngrijorătoare au fost raportate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate şi au ajuns inclusiv, pe masa ministrului Sănătăţii.
Unul dintre criteriile, în funcţie de care se acordă aceste acreditari, ţine cont de numărul pacienţilor care se îmbolnăvesc prin spital. Cum ar fi, de exemplu, cei 34 de bebeluşi, care au luat stafilococ auriu, de la maternitatea Giuleşti.
Recent s-a încheiat prima verificare a unităţilor din România după criterii internaţionale, legate de igienă, proceduri şi spaţiu alocat bolnavilor. 85 la sută dintre instituţiile sanitare fie private fie de stat au picat examenul.
Luminiţa Vâlcea, reprezentnt ANMCS: ''Dintr-un număr de 147 de spitale evaluate până în prezent, numai 23 au îndeplinit criteriile, condiţiile de acreditare. Aceste rapoarte au fost trimise şi la cei care deţin spitalele, ministerul sănătăţii, consiliile judeţene.''
A contat enorm şi numărul infecţiilor nosocomiale raportate.
În acest an, 95 la sută dintre spitalele româneşti au confirmat că au avut pacienţi care au intrat cu o boală şi au luat o alta, în timpul tratamentului.
Maternitatea Giuleşti, de exemplu, pare acum părăsită, după ce internările au fost suspendate. Spaţiile au fost curăţate şi dezinfectate dar cei de la sanepid urmează să vadă cât de temeinic.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''Echipa DSP se afla la maternitate pentru a verifica modul în care s-au făcut igienizarea, curăţenia şi dezinfecţia terminală. După ce vom obţine aceste rezultate, DSP va lua decizia finală, dacă se continuă sistarea internărilor sau se dă drumul la activitate în spital. Cel mai devreme va putea fi deschis joi, exact.''
Pe lângă respectarea unor norme, numărul mare de operaţii de cezariană şi prescrierea antibiticelor doar prevenetiv sunt alţi factori importanţi în menţinerea acestor infecţii spitaliceşti.
Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele şoc române de microbiologie: ''Tratamentul antiinfecţios trebuie să fie cât mai ţintit şi să evităm prescrierea în exces de antibiotice, mai ales în situaţii când nu e nevoie de un asemenea tratament.
În România, 40 la sută dintre femei nasc prin cezariană. În capitală, procentul e de 60 la sută, iar la unele spitale se apropie de 80. La maternitatea Giuleşti, în luna octombrie 70 la sută dintre paciente au făcut cezariană.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a arătat că procentul justificat de cezariene este între 10 şi 15 la sută.