Ministrul Pintea vrea ca medicii rezidenţi să fie stea în ţară un anumit număr de ani

27-11-2018 16:11

Sorina Pintea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că are în vedere o modalitate de a-i face pe medicii rezidenţi să stea în ţară un anumit număr de ani.

Ea a mai declarat că în mediul rural sunt aproximativ 700 de cabinete de medici de familie neocupate.

"În acest moment, în România există în jur de 700 de cabinete de medici de familie din zona rurală neocupate. Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul MS. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară, pentru că, ştiţi foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării salariile rezidenţilor au crescut considerabil", a spus Pintea, potrivit Agerpres.

Ea a afirmat că anul acesta a fost suplimentat numărul de locuri la rezidenţiat pentru specialităţile deficitare - medicină de familie şi epidemiologie.

"Eu cred că vocaţional s-au înscris doar şase, ceilalţi nu s-au înscris, decât au accesat la un loc, pentru că au avut medie mai mică, din cauza salariilor. Mărindu-se salariile mult la medicii specialişti, partea de medicină de familie a rămas oarecum în urmă, dar am precizat de nenumărate ori - vom încerca să facem un echilibru, va trebui să facem acest echilibru. Să nu uităm că au fost momente în care medicii de familie erau mult mai bine plătiţi decât un medic specialist, de exemplu", a mai susţinut ministrul.

Sorina Pintea a afirmat că în depozitele UNIFARM există în acest moment în jur de 16.000 de fiole de imunoglobulină. "Există o procedură rapidă de negociere fără anunţ prealabil care se poate face", a declarat Sorina Pintea.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO