Devoratorii de șuncă și cârnați au un risc mai mare să se îmbolnăvească de demență. Singura carne care reduce pericolul

×
Codul embed a fost copiat

Cercetătorii de la spitalul universităţii Harvard au descoperit că dietele bogate în carne procesată, inclusiv şuncă, hot-dog şi cârnaţi, au fost asociate cu un risc cu 13% mai mare de demenţă la participanţii urmăriţi timp de 43 de ani.  

Consumul de carne roşie este un factor de risc stabilit pentru afecţiunile cronice, inclusiv bolile cardiovasculare şi diabetul de zaharat tip 2.

Un nou studiu realizat de cercetători de la Mass General Brigham, Facultatea de ştiinţe ale sănătăţii a Universităţii Harvard şi Institutul MIT a constatat că un consum mai mare de carne roşie, în special în forme procesate, creşte şi riscul de demenţă.

Rezultatele, publicate online pe 15 ianuarie, în revista Neurology, evidenţiază faptul că înlocuirea cărnii roşii procesate cu surse de proteine precum peştele, nucile şi leguminoasele poate reduce riscul de demenţă cu aproximativ 20%.

„Ghidurile dietetice tind să se concentreze pe reducerea riscurilor de afecţiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă şi diabetul, în timp ce sănătatea cognitivă este discutată mai rar, în ciuda faptului că este legată de aceste boli”, a declarat miercuri autorul corespondent dr. Daniel Wang, profesor la departamentul de nutriţie al universităţii Harvard şi medic specialist la spitalul Brigham and Women, într-un comunicat.

Citește și
fasting
Postul intermitent ar putea crește riscul de cancer

Risc mai mare cu 13% pentru cei care consumă zilnic carne roșie procesată

Cercetătorii speră că aceste rezultate încurajează o mai mare considerare a legăturii dintre regimul alimentar şi sănătatea creierului.

Pe măsură ce populaţia Statelor Unite îmbătrâneşte, demenţa reprezintă o provocare tot mai mare pentru pacienţi şi familii. Dintre cele 133.771 de persoane incluse în acest studiu, cu o vârstă medie de 49 de ani la momentul iniţial, 11.173 au fost diagnosticate cu demenţă până la 43 de ani mai târziu.

Datele au fost extrase din studiul asistentelor din Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) şi studiul de urmărire a profesioniştilor din domeniul sănătăţii (HPFS), care au studiat prospectiv sănătatea şi stilul de viaţă a mii de participanţi, ce pot influenţa riscul de boli cronice precum demenţa. Studiile includ zeci de ani de informaţii detaliate privind sănătatea, inclusiv dietele standard ale participanţilor, care sunt actualizate la fiecare doi până la patru ani.

O porţie tipică de carne roşie a fost aproximată la 90 de grame. Cei care consumă zilnic în medie un sfert sau mai mult dintr-o porţie de carne roşie procesată (aproximativ două felii de şuncă, o felie şi jumătate de parizer sau un hot dog), comparativ cu cei care consumă o cantitate minimă (mai puţin de o zecime dintr-o porţie în fiecare zi) au prezentat un risc cu 13% mai mare de a dezvolta demenţă. Cercetătorii au ţinut cont de numeroşi factori clinici, demografici şi de stil de viaţă, cum ar fi statutul socioeconomic şi istoricul familial al demenţei.

Ei au măsurat funcţia cognitivă obiectivă utilizând evaluări cognitive standard. Cercetătorii au constatat că această măsurătoare a fost, de asemenea, mai proastă în rândul celor cu un consum mai mare de carne procesată, îmbătrânirea cognitivă fiind accelerată în medie cu aproximativ 1,6 ani per porţie zilnică.

Cazurile de demență în SUA și Europa se vor dubla

Cercetătorii au examinat, de asemenea, declinul cognitiv subiectiv autodeclarat (SCD), care poate precede markerii declinului cognitiv pe evaluările standard. Un risc mai mare de SCD a fost asociat cu consumul de carne procesată sau neprocesată (cum ar fi carnea de vită, de porc şi hamburgerii). Riscul de declin cognitiv a crescut cu 14% pentru cei care consumau zilnic un sfert sau mai multe porţii de carne procesată, comparativ cu grupul cu consum minim, şi cu 16% pentru cei care consumau zilnic una sau mai multe porţii de carne neprocesată, comparativ cu cei care consumau mai puţin de o jumătate de porţie.

„Studiile de cohortă mari, pe termen lung, sunt esenţiale pentru investigarea unor afecţiuni precum demenţa, care se poate dezvolta pe parcursul a zeci de ani”, a precizat dr. Wang. „Continuăm să punem cap la cap această poveste pentru a înţelege mecanismele care cauzează demenţa şi declinul cognitiv”.

Se preconizează că numărul cazurilor de demenţă din Europa şi Statele Unite se va dubla până în 2060.

Cercetătorii continuă să exploreze factorii care leagă carnea roşie de riscul de demenţă, în special cei care implică microbiomul intestinal. N-oxidul de trimetilamină (TMAO), un produs al descompunerii cărnii mediate de bacterii, poate creşte disfuncţia cognitivă datorită efectelor sale asupra agregării proteinelor amiloide şi tau, implicate în boala Alzheimer, dar cercetările în acest sens sunt limitate. Conţinutul de grăsimi saturate şi sare din carnea roşie poate afecta, de asemenea, sănătatea celulelor creierului, spun cercetătorii.

Articol recomandat de sport.ro
Un român legendar și un francez celebru. ”Dacă m-aș întâlni cu el, aproape ar lua poziția de drepți și s-ar înclina”
Un român legendar și un francez celebru. ”Dacă m-aș întâlni cu el, aproape ar lua poziția de drepți și s-ar înclina”
Citește și...
Alimentele şi băuturile care pot reduce riscul de demenţă. Ce au descoperit oamenii de știință
Alimentele şi băuturile care pot reduce riscul de demenţă. Ce au descoperit oamenii de știință

Consumul mai multor alimente şi băuturi bogate în flavonoide, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul şi vinul roşu, ar putea reduce riscul de demenţă cu 28%, sugerează un studiu.

 

Postul intermitent ar putea crește riscul de cancer
Postul intermitent ar putea crește riscul de cancer

O nouă cercetare sugerează că postul intermitent, deși cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate și chiar reducerea riscului de demență, poate veni la pachet cu un risc crescut de cancer.

Alimentele adorate de români care cresc riscul de demență. „Are niveluri ridicate de substanțe nocive”
Alimentele adorate de români care cresc riscul de demență. „Are niveluri ridicate de substanțe nocive”

O dietă bogată în carne roșie procesată este legată de un risc crescut de demență, conform noilor cercetări prezentate miercuri la Conferința internațională a Asociației Alzheimer din Philadelphia.

 

Aproape jumătate din cazurile de demenţă ar putea fi prevenite, arată un studiu. Factorii care influențează boala
Aproape jumătate din cazurile de demenţă ar putea fi prevenite, arată un studiu. Factorii care influențează boala

Milioane de cazuri de demenţă ar putea fi evitate acţionând asupra unor factori precum fumatul şi poluarea: acesta este mesajul unui amplu studiu care subliniază rolul crucial al prevenţiei.

 

Tulburarea de sănătate mintală comună care poate crește riscul de apariție a demenței. Este necesară „tratarea din timp”
Tulburarea de sănătate mintală comună care poate crește riscul de apariție a demenței. Este necesară „tratarea din timp”

Mai mult de 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demență, un număr care se preconizează că va crește la 139 de milioane până în 2050, scrie CNN.  

Recomandări
Furtul tezaurului dacic din Assen, un dezastru anunțat. Marile erori comise în comparație cu expozițiile din Roma și Madrid
Furtul tezaurului dacic din Assen, un dezastru anunțat. Marile erori comise în comparație cu expozițiile din Roma și Madrid

Apar primele concluzii ale verificărilor făcute Corpul de Control al Premierului, în cazul furtului pieselor de tezaur din Olanda.

Interceptări în dosarul Nordis. Jurista firmei își sfătuia apropiații să nu investească: „N-aș lua la ei nici să mă împuști”
Interceptări în dosarul Nordis. Jurista firmei își sfătuia apropiații să nu investească: „N-aș lua la ei nici să mă împuști”

Arestați preventiv miercuri seară, soții Vicol-Ciorbă și alți trei inculpați din dosarul „Nordis” au contestat deja măsura. Între timp, procurorii DIICOT dezvăluie cum au cheltuit aceștia aproape un milion de euro doar pe zboruri private.

Românii mănâncă prea multă sare, dublu față de recomandarea OMS. Riscurile țin de hipertensiune și AVC
Românii mănâncă prea multă sare, dublu față de recomandarea OMS. Riscurile țin de hipertensiune și AVC

Putem să ne considerăm printre campionii Europei la consumul excesiv de sare. Mâncăm de cel puțin două ori mai multă pe zi decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății, iar acest lucru ne afectează grav sănătatea.