Destinul prematurilor din Romania, sub semnul bolii. Sistemul sanitar, incapabil sa trateze modern copiii nascuti mai devreme
In Romania, una din trei femei risca o nastere inainte de termen. De vina ar fi oboseala, stresul, poluarea si de multe ori alimentatia. Din pacate, copiii lor sunt predispusi la boli de inima si risca sa-si piarda auzul sau vederea.
Specialistii spun ca, din pacate, nu avem un program de preventie a nasterilor premature si nici tratamente moderne pentru pruncii veniti pe lume prea devreme. Costurile de spitalizare pentru un bebelus prematur pot sa ajunga pana la 4.000 de euro pe zi.
In ultima saptamana, de la Baia Mare au plecat spre clinica de obstetrica si ginecologie din Cluj cinci bebelusi nascuti prematur.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Damian este unul dintre ei. A venit pe lume cu aproape doua luni mai devreme, are plamanii insuficient dezvoltati si probleme la inima. La fel a patit si surioara lui, in urma cu 7 ani. Parintii nu-si pot explica de ce niciuna dintre cele doua sarcini n-a putut fi dusa la termen.
Ghita Rosu, tatal: "Plamanii baiatului nu-s destul dezvoltati si are probleme cu respiratia. Sotia e bine, n-are probleme".
La Cluj, o mamica a nascut-o pe fetita ei cu patru saptamani mai devreme. Recunoaste ca stresul si oboseala ar fi putut provoca nasterea prematura.
Raluca Nechit, mama: "Eu mai am un baietel mai mare, fiind si cu el, il duceam dimineata la gradinita, dupa masa dupa el, sunt si studenta in acelasi timp, faceam doi ani in unu la facultate. Poate ca si asta era un motiv. Nici medicul meu nu stie de ce s-a intamplat asa".
De vina pentru aceste nasteri inainte de termen ar fi, spun medicii, stresul, alimentatia, fumatul, consumul de alcool si poluarea.
Prof. dr. Florin Stamatian, Presedintele Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie: "Atata timp cat mai avem inca peste 30 la suta din femeile insarcinate care nu sunt luate in evidenta si care nu sunt sfatuite si supravegheate, atata timp cat traim intr-un capitalism salbatic, vom avea tot o rata mare a prematuritatii".
Medicii spun ca indata ce o femeie insarcinata prezinta riscul unei nasteri premature, trebuie internata de urgenta si tratata, pentru ca sarcina sa fie purtata, pe cat posibil, pana la termen si nici mama, nici bebelusul sa nu aiba de suferit.