Deși mai sunt copii nevaccinați, zeci de mii de doze de tetravalent sunt lăsate să expire în depozite
Zeci de mii de doze de vaccin tetravalent vor expira în câteva săptămâni.
Serul se află în depozitele Ministerului Sănătății, deși ar fi trebuit să ajungă la medicii de familie. Direcțiile de sănătate publică sunt cele care ar fi trebuit să verifice traseul dozelor, dar reprezentanții lor ridică din umeri și dau vina pe doctorii care nu vin să le ridice. Vaccinul îi protejează pe copii împotriva a 4 boli, printre care tuse convulsivă și poliomielită.
Anunţul că termenul de valabilitate al serului se apropie de final a venit chiar de la Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Sorina Pintea: ''Avem 90 de mii de doze de vaccin care vor expira în septembrie. S-au catagrafiat copiii.''
După criza de anul trecut, Ministerul Sănătăţii a cumpărat peste 400 de mii de doze de vaccin tetravalent. Ultima tranșă a ajuns în ţară anul acesta în luna martie: 81 de mii de doze. Mai sunt copii nevaccinaţi, dar cu toate acestea serul zace în frigiderele unor Direcţii de sănătate publică.
Când rămân fără vaccin, doctorii trebuie să anunţe Direcţiile de sănătate publică. Acestea trimit comenzile către minister, care îl cumpără. Iar odată ajuns în ţară, traseul serului este în sens invers: minister, DSP, cabinete medicale.
Doar că pe acest traseu apar sincope dacă cineva nu îşi face treaba. Medicii spun că deşi au cerut vaccinul, nu au primit răspuns de la DSP ori l-au primit târziu.
Medic de familie: ''Acum nu am vaccin, azi dimineaţă mi-a venit mail că pot să mă duc să îl iau. Am 6 copii de vaccinat.''
Şi, chiar dacă în ţară mai sunt disponibile 80 de mii de doze, unele depozite sunt goale.
Doctor Gindrovel Dumitra: ''Ar trebui să se facă redistribuire. Cine să facă? Probabil ministerul, că sunt în subordinea ministerului.''
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii susţine că există şi o platformă electronică unde atât medicii care rămân fără ser, cât şi reprezentanţii Direcţiei de sănătate publică pot să vadă unde există surplus de doze şi să le ceară dacă au nevoie. Dar asta nu se întâmplă.
Sorina Pintea spune că va trimite controale la Direcţiile de sănătate publică din toată ţara pentru a lămuri situaţia.
Vaccinul tetravalent este inclus în schema naţională şi îi protejează pe copiii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi poliomielitei. Vârsta recomandată este 6 ani, dar specialiştii spun că pot fi vaccinaţi în aceste zile şi copiii care îi vor împlini până la sfârşitul anului.