De ce se fac tot mai puține transplanturi în România. ”De 3 ani de zile sunt pe oxigen”


Ultimul update: Duminica 02 Iunie 2019 11:36
Data publicarii: Duminica 02 Iunie 2019 07:34
Categorie: Stiri Sanatate

Numărul transplanturilor din România scade simţitor de la un an la altul, spre disperarea bolnavilor care sunt pe listele de aşteptare.

Câteva mii de români au nevoie de un rinichi, un ficat sau o inimă nouă, însă deocamdată autorităţile nu au soluţii pentru ei. Lipsesc organele, iar doctorii din centrele acreditate nu îşi dau interesul pentru prelevarea lor, spun chiar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Cu toate acestea, până acum nu s-a luat nicio măsură.

Au trecut deja 3 luni de când Adela este pe lista de aşteptare pentru un transplant. A fost diagnosticată cu o boală gravă de plămâni, aşa că tânăra de 35 de ani are nevoie urgent de operaţie.

Adela Croitoru: ''De 3 ani de zile sunt pe oxigen. Din iulie până în februarie mi-au făcut analize peste analize, să vadă dacă mă încadrez. Respir 14%, nu există tratament.''

Peste 3.500 de români au nevoie de un transplant pentru a putea supravieţui. Din păcate, numărul donatorilor a scăzut de la un an la altul.

De la începutul anului şi până acum, 76 de pacienţi au fost declaraţi în moarte cerebrală. Doar 31 dintre ei au ajuns donatori. Pentru 17, familiile au refuzat să îşi dea acordul, iar la ceilalţi au fost alte probleme.

Deşi în România sunt acreditate aproape 40 de centre, doar în câteva dintre ele se face prelevare de organe.

Carmen Pantiş, medic ATI: ”Majoritatea care au potenţial nu dau donatori, sunt spitale care au dat şi acum nu mai dau.''

Doctor Cristian Grasu, sectretar de stat în MS: ''O fac pentru că echipele de conducere zic aşa: ”de ce să mă leg la cap dacă nu mă doare?” Este o problemă de implicare directă a conducerii acelor spitale.''

Bolnavii din România ar putea primi organe din străinătate, dacă ţara noastră ar face parte din Eurotransplant - o organizaţie formată din 8 ţări europene, care se ajută între ele cu organe. Însă nu toţi văd cu ochi buni această aderare.

Profesor doctor Irinel Popescu: ”Să ne uităm şi la ţările mari, care nu doar că nu au intrat, dar se feresc categoric. Franţa, Italia, Spania. Eu personal nu am o părere clară, dar doctor Zota are.''

Doctor Victor Zota, consilier ANT: ”Să rezolvăm noi în România problema asta a logisticii și apoi să ne gândim că vom intra în Eurotransplant. Franţa, Italia şi Spania nu au nevoie de Eurotransplant pentru că au suficienţi donatori şi transplanturi.''

O altă problemă pe care autoritățile ar trebui să o rezolve este transparentizarea sistemului. Victor Zota, fost şef al Agenţiei Naţionale de Transplant, condamnat cu suspendare pentru trafic de ovocite, este acum consilier în ANT.

Cât despre Registrul Naţional de Transplant, în urmă cu câteva luni, fosta şefă a ANT a făcut o plângere la DIICOT după ce a descoperit că Registrul era în administrarea unei firme private de IT şi nimeni din Agenţie nu avea acces la baza de date. 

Doctor Radu Zamfir, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant: ''RNT e administrat de altă firmă.  Eu consider că nu este necesar să avem nevoie (n.r. de acces la registru), deoarece aici au acces cei care înscriu pacienții.''

De la începutul anului şi până acum, în România s-au făcut doar 78 de transplanturi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Rinichi transportat, în premieră, cu ajutorul unei drone. Ce spun medicii
Rinichi transportat, în premieră, cu ajutorul unei drone. Ce spun medicii
VIDEO PROTVPLUS.RO
copii in parc
În România, 20% din cupluri nu pot procrea. Soluția salvatoare este mult prea scumpă
Peste 200 de noi cazuri de rujeolă, în ultima săptămână. Județele în care s-au confirmat
Dispozitivul implantat sub piele care le schimbă radical viața celor cu probleme de auz
Bătrânul care a plecat din spital ca să roage oamenii să doneze sânge pentru el
Nivel de radiații UV periculos în Capitală. Unii ochelari pot face mai mult rău decât bine
Românul care a donat sânge de 193 de ori: ”Am văzut că mă simt din ce în ce mai bine”
Programul național care salvează vieți. Puncte de prim ajutor în locurile publice aglomerate
Programul național care salvează vieți. Puncte de prim ajutor în locurile publice aglomerate
Ce riscă oamenii care mănâncă prea multă carne roșie. Rezultatele unui studiu britanic
Topul alimentelor care stimulează memoria și concentrarea
Pastilele cu care românii își riscă viața. Mii de suplimente alimentare nu sunt verificate
Proiectul care poate elimina erorile medicale. Doctorii, instruiți în loc de sancționați
Ce trebuie să știe cuplurile care vor să se înscrie în Programul Național de Fertilizare