De ce lucrează medicii și la stat și la privat? Raport OMS: Cum este reglementată practica duală în alte țări
În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.
Statisticile arată că în România contribuția pacienților pentru servicii medicale și medicamente este de 20%, cu 5 procente peste media europeană. Pacienții români aleg frecvent sistemul privat pentru că nu au încredere în cel public. Ori sunt trimiși acolo de medici.
Vasile Barbu, Protecția pacienților: „Ei sunt captivi la un moment dat, nu mai au ce face și trebuie să meargă la privat, fie să plătească sume enorme, fie să meargă la privat să plătească șpaga și apoi să vină în spital să-și rezolve problema de sănătate. Șpăguire mascată a pacientului, avem pe ginecologie pe chirurgie, ortopedie”.
Alegeri 2024
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, situația există în multe țări și se numește practică duală. Medicii lucrează și la stat și la privat ca să câștige mai mult.
Specialiștii de la OMS cred că practica duală are atât efecte pozitive, cât și negative. Părțile bune se referă la îmbunătățirea accesului în sectorul public prin transferul la privat al pacienților care au posibilitatea de a plăti. De asemenea, medicii pot fi reținuți în sectorul public și scad cazurile în care pacienții dau șpagă. Însă apar și efecte negative, cum ar fi - timp de așteptare mai lung în sectorul public, calitatea mai scăzută a serviciilor medicale în spitalul de stat, redirecționarea pacienților către cabinetul privat, folosirea resurselor spitalului public pentru cel privat ori absenteism în sectorul public.
În Franța, medicii care lucrează doar la stat primesc lunar 1.100 de euro - un fel de primă pentru devotament. Dar, dacă vor mai mulți bani, pot acorda consultații ori face operații în regim privat chiar în unitatea sanitară în care lucrează.
Dr. Monica Mănișor, medic român întors din Franța: „Poate să facă în privat 20% din actele medicale. Prețul de la privat ei și-l stabilesc. 16% dă la spital pentru consultații, pentru chirugie dă mai mult. Mulți preferă să lucreze în spital unde au condiții foarte bune și sunt obișnuiți”.
Dacă vor să lucreze în alte clinici private, condiția este ca acestea să fie la cel puțin 10 km de spitalul în care sunt angajați. Pacienții care vor să fie tratați în regim privat au acces mai rapid la medic.
Dr. Monica Mănișor, medic român întors din Franța: „Chirurgie spinală programarile se fac pentru luna august-septembrie, în privat peste 2-3 săptămâni, o lună”.
În Germania, medicii care lucrează într-un spital de stat pot acorda consultații în regim privat, doar cu acordul conducerii unității sanitare. În România, încă se caută soluții.
Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Ne gândim cu colegii să lucrăm la un punct de vedre legislativ, care să fie făcut cumpătat și care să respecte 2 principii. Unul este că un medic poate sa lucreze și la stat și la privat, dar trebuie făcut cu respectarea programului de lucru. Al doilea este că pacienții pot să opteze între public și privat”.
Interzicerea practicii duale poate duce la un exod al medicilor de la stat către privat.