Cum sunt afectate femeile însărcinate de noul coronavirus. Sfatul unui medic
Cum afectează COVID-19 gravidele?
”Infecția cu noul coronavirus în primul trimestru de sarcină, asociată cu febră mare, înseamnă risc de avort spontan și malformații prin efectul febrei, ca la orice infecție severă”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.
Febra este teratogenă, adică produce malformații, nu COVID-19.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În primul trimestru de sarcină știm ca malformațiile fătului sunt produse de cytomegalovirus, dar în acest caz, infecțiile sunt asimptomatice.
Ce înseamnă febră mare pentru o gravidă?
”Se consideră febră mare peste 38 de grade Celsius. În caz de febră, în sarcină, în toate trimestrele, e permis paracetamolul”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu.
Dar, în același timp, trebuie să luați legătura cu medicul care vă urmărește sarcina și să vorbiți despre medicație.
De ce sunt gravidele vulnerabile?
Gravidele sunt vulnerabile în fața infecției cu virusul SARS-CoV2 din cauza imunosupresiei. Imunitatea scade în mod natural în cazul femeilor însărcinate, ca să permită sarcina.
”Și știm că virusurile caută gazde, care nu se pot lupta eficient cu ele. De aceea, în sarcină, este obligatoriu să stați în casă și să respectați toate măsurile de igienă”, continuă dr. Ruxandra Dumitrescu.
OMS recomandă cezariana
De acum patru luni, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toate gravidele, care au fost infectate cu noul coronavirus, să suporte nașterera prin cezariană.
Într-un studiu publicat de revista medicală The Lancet se arată că fătul nu este infectat intrauterin de la mamă, care a făcut infecția. Adică are antigen negativ.
La naștere, copilul are imunitate pentru COVID-19
Nou-născutul are imunitate pentru noul coronavirus, dacă mama a trecut prin infecție. Acesta e motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca, după naștere, mama infectată și nou-născutul să stea în aceeași cameră.
Mama poate și e recomandat să alăpteze doi ani, spune OMS. (Andreea Groza)
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!