Cum primesti ingrijire medicala gratuita daca nu esti asigurat. Traseul birocratic ce trebuie urmat

15-09-2013 19:00

In Romania, doua milioane de oameni nu au asigurare de sanatate. Iar cand ajung la spital sunt ingrijiti doar in regim de urgenta.

Pentru continuarea tratamentului trebuie sa plateasca. Asa ca majoritatea prefera sa plece acasa, sa duca boala pe picioare si, de cele multe ori, se mai intorc la spital doar in stare grava.

Din acest cerc vicios, in care toata lumea are de suferit, se poate iesi daca pacientul devine asigurat. Sa vedem cum.

La Vaslui, Spitalul Judetean a terminat bugetul pe tot anul pentru ca, din 35.000 de pacienti, foarte multi nu aveau niciun fel de asigurare medicala.

Printre ei se afla si Mihaela, de 19 ani. A venit aici acum o saptamana, cu un abces grav la o masea. Dupa trei zile a fost trimisa acasa, pentru ca nu era asigurata si nici nu avea bani de tratament in spital.

Florina Mihaela Pangescu, pacienta: "Mi-a facut incizie, m-a curatat o data pe zi si atat. Si cand am iesit, am iesit cu fasa in gura".

Danut Pangescu, tatal fetei: "Trebuie sa plateasca la casa de asigurari. Cand m-am dus acolo, mi-a cerut 3,2 milioane. A zis ca daca nu platesc, s-o iau acasa".

Exista, insa, o solutie: inscrierea in sistemul de asigurare.

Primul pas este obtinerea unei adeverinta de la Asistenta Sociala, din care sa reiasa ca titularul nu are nici un venit.

Apoi se plateste la ANAF contravaloarea CAS-ului pe salariul minim: adica 41 de lei pe luna.

Monalisa Artenie, purtator de cuvant Casa de Asigurari de Sanatate Iasi: "Persoana care nu inregistreaza venituri trebuie sa achite 6 luni anterioare, plus luna in curs".

Adica 287 de lei.

Dupa ce persoana neasigurata isi scoate adeverinta de la Administratia Fiscala, vine cu aceasta la Casa de Asigurari de Sanatate unde va primi dovada de asigurat pentru luna in curs.

Cine nu stie acest traseu si nici nu-si poate plati spitalizarea, are de patimit. Un tanar sarman din Prahova, de exemplu, a fost muscat de un paianjen si i s-a infectat tot bratul. Dupa primul ajutor la spital, a preferat sa plece acasa. Dar n-a avut bani de medicamente, iar starea lui s-a agravat.

Aurelia Tuica, sotia: "Am sunat la salvare sa il ia, ca nu mai putea de durere. S-a umflat mana de ziceai ca plezneste".

A fost operat si este la Terapie Intensiva, insa medicii nu sunt siguri ca isi va reveni complet. In plus, e bun de plata.

Catalin Tudorache, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Prahova: "Daca nu este asigurat si nu doreste sa devina asigurat, dansul trebuie sa achite contravaloarea serviciilor medicale pe care spitalul le stabileste".

Schema nu se aplica insa decat celor care nu au avut niciodata calitatea de asigurat si nu au datorii catre CNAS.


VIDEO PROTVPLUS.RO