Cum poate fi rezolvată criza de personal din sistemul sanitar. Soluția găsită de Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că problema crizei de personal din spitale poate fi rezolvată printr-o strategie a resurselor umane specializate, care să includă colaborarea cu universităţile de medicină.
"Criza de personal din spitale nu se poate rezolva printr-o soluţie de moment. Soluţiile de moment sunt soluţii pe care încercăm să le introducem atunci când avem o urgenţă majoră de sănătate publică, cum este pandemia. Dar criza din spitale se poate face dacă avem o strategie de resurse umane în sănătate. Staţi puţin, că abia am venit la Ministerul Sănătăţii. Sigur, avem o strategie cadru, dacă vreţi, să lucrăm împreună cu unităţile şi facultăţile de medicină. Dacă vom lucra împreună cu acestea, vom avea oameni bine pregătiţi", a spus ministrul Rafila.
Potrivit acestuia, fenomenul migrării specialiştilor din sănătate a încetinit, în schimb în următorii ani va exista o criză a medicilor de familie, având în vedere că mulţi dintre aceştia sunt trecuţi de 50 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medicina de familie, spre modificare
"Trebuie să facem cumva să schimbăm situaţia medicinii de familie, pentru că în momentul de faţă medicii de familie au o medie de vârstă foarte înaintată, de peste 50 de ani. Lucrul acesta va duce, în anii următori, la o criză de medici pentru asistenţa medicală primară", a afirmat ministrul Sănătăţii.
Aflat la inaugurarea noii unităţi de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, Alexandru Rafila a declarat că acest spital reprezintă un model pentru felul în care în ultimii ani a atras medici tineri, cărora li s-au oferit condiţii mai bune de muncă, aparatură de ultimă generaţie, dar şi posibilitatea de a locui în blocuri construite prin ANL, prin proiecte iniţiate de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
"Să încercăm să replicăm modelul de la Bistriţa, să-i putem stabiliza în toate oraşele din România", a mai spus ministrul Sănătăţii. Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat, cu ocazia recepţionării lucrărilor de la UPU-SMURD, că în ultimii opt ani în spitalul din Bistriţa s-au investit aproximativ 46 de milioane de euro, iar numărul medicilor tineri care au venit să se angajeze la Bistriţa în această perioadă a ajuns la aproape 90 de persoane.