Rafila, despre testarea gratuită a nevaccinaţilor: Nu vor fi acordate nelimitat. Ce spune despre declarațiile lui Florin Cîțu

Testare coronavirus
Shutterstock

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că statul ar putea asigura pentru o perioadă de 42-45 de zile testarea persoanelor nevaccinate în vederea obţinerii certificatului verde, Rafila arătându-se împotriva "ameninţării şi şantajului".

Ministrul Sănătăţii a afirmat că a auzit doar critici, nu şi propuneri de îmbunătăţire a proiectului pe care îl propune privind implementarea certificatului verde COVID după primul draft al proiectului.

"Aţi auzit propuneri de îmbunătăţire? Eu nu am auzit. Am auzit critici. Trebuie să învăţăm să şi construim, nu numai să distrugem, ar trebui să fie o filosofie generală în societatea românească. Şi atunci ne gândim la un mecanism foarte simplu şi care să fie accesibil inclusiv pentru medicul de familie: să generăm nişte vouchere cu o valoare fixă şi o persoană care doreşte să se testeze, indiferent, la medicul de familie, la un laborator, la o farmacie, nu are niciun fel de importanţă, poate să o facă, iar conectarea acestor furnizori de servicii de testare la sistemul informatic naţional, care în momentul de faţă este în curs de realizare, face posibilă obţinerea certificatului verde practic instantaneu”, a afirmat vineri seară Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

El a subliniat că "nimeni nu şi-a propus să acorde nelimitat aceste teste", el arătând că se va ajunge, cel mai probabil, la o perioadă de 42-45 de zile în care testarea va fi asigurată.

Alexandru Rafila este de părere că asigurarea testării va schimba atitudinea oamenilor faţă de vaccinare.

Citește și
Testele COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă
Testele COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Lucrul ăsta, după părerea mea, va creşte încrederea în vaccinare şi va schimba filosofia dintr-o filosofie coercitivă, ameninţătoare permanent, într-o chestiune care trebuie să fie participativă şi convingătoare pentru cetăţeni. Mie nu-mi place chestiunea cu ameninţarea şi şantajul. Eu vă spun cum judec eu”, a adăugat Rafila.

El a comentat şi opinia fostului premier Florin Cîţu referitoare la oportunitatea ca statul să suporte testarea celor nevaccinaţi.

"Ea (testarea - n.r.) este limitată în timp. Eu am explicat şi mecanismul care poate fi pus în aplicare, a existat o înţelegere la nivelul coaliţiei. Am făcut astăzi o declaraţie, cred că este suficient. Nu vreau să mai comentez absolut în niciun fel spusele fostului premier al României, chiar nu are niciun fel de rost să polemizăm. Dânsul are o opinie bazată pe cunoştinţele lui economice, eu le mai utilizez şi pe cele medicale, asta e situaţia", a afirmat Rafila.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Rafila: România a fost campioană din punctul ăsta de vedere, a testat cel mai puţin din UE
Rafila: România a fost campioană din punctul ăsta de vedere, a testat cel mai puţin din UE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că România este ţara din Uniunea Europeană care a făcut cele mai puţine teste pentru depistarea infecţiei COVID-19.

Testele COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă
Testele COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă

Ministerul Sănătății a anunțat că testarea COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi poate fi efectuate acasă.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.