Cum au ajuns ungurii sa ne trateze gratuit bolnavii de cancer. In Romania, pacientii asteapta luni de zile pentru tratament
O raza de speranta pentru bolnavii de cancer din vestul tarii: se pot trata gratuit in Ungaria, gratie unui proiect romano-maghiar ce le ofera pacientilor romani sedinte de radioterapie, la o clinica universitara din Debrecen.
Au nevoie doar de un bilet de trimitere de la medicul specialist. In vestul tarii, pentru o sedinta de 30 de minute de radioterapie, cei care sufera de cancer asteapta luni de zile, timp in care boala evolueaza cu o repeziciune uimitoare.
Stelian Pop, medic sef sectie oncologie Spitalul Judetean Satu Mare: "Daca nu are acces pacientul la radioterapie, se compromite intreg tratamentul, adica daca chirurgul a facut cea mai imposibila operatie, noi i-am dat cea mai buna medicatie, dar daca nu completezi cu radioterapie, ei recad, boala se extinde."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din fericire, pentru cei din vestul tarii exista o speranta: un centru de radioterapie ultramodern, la numai 40 de kilometri de granita, in orasul Debrecen. Proiectul romano-ungar a fost realizat cu fonduri europene. Pacientii sunt tratati gratuit si au nevoie doar de un bilet de la medicul specialist.
Stelian Pop medic sef sectie oncologie Spital Judetean Satu Mare: "In Ungaria esti primit in 3-4 zile, ti se incepe tratamentul, iar aici la Cluj, cu eforturi enorme ale colegilor, deoarece stau si nopatea si aparatele lucreaza, nu se poate, listele de asteptare sunt, intr-adevar, foarte lungi."
Acest barbat a fost diagnosticat cu cancer la limba. Doar in Ungaria se poate trata, pentru ca in tara ii vine randul dupa luni de asteptare sau chiar un an.
Ioan Crisan pacient: "In Bucuresti, la toamna sau anul viitor ma poate planifica la radioterapie. La Cluj s-a interesat feciorul, dar trebuie sa platesc taxe 7.000 lei. La Baia Mare e stricat."
Lucian Horga este din Oradea si de aproape trei saptamani face naveta la Debrecen pentru sedinte de radioterapie. La el in oras, acceleratorul de la sectia de oncologie de la Spitalul Municipal s-a defectat.
Lucian Horga, pacient: Ii stricat aparatul. Si vin aicea la Debrecen in fiecare zi.
Reporter: Si ce sedinte faceti, de cate minute?
Lucian Horga: In jur de 8-10 minute. Fac naveta cu masina, da, cu un prieten.
Reporter: Consultatiile sunt gratuite?
Lucian Horga: Da, sunt gratuite.
Reporter: Si practic va costa transportul doar.
Lucian Horga: Transportul, un milion jumate in fiecare zi.
Reporter: Sunt multi din Romania?
Lucian Horga: Da, sunt, sunt. Sunt din Satu-Mare, din Marghita, Oradea, sunt."
Ca sa dea mai putin pe transport, unii pacienti inchiriaza microbuze si merg mai multi la Debrecen.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, bolnavi de cancer, terapie, debrecen,
Dată publicare:
14-05-2015 18:46