Criză de sânge în România. La Timişoara, numărul donatorilor s-a înjumătăţit
România se confruntă cu o criză de sânge, care pune în pericol intervenţii chirurgicale de care uneori depind vieţi.
În plină pandemie, donatorii sunt tot mai puţini. De pildă, la Timişoara, numărul acestora s-a înjumătăţit.
17 spitale din vestul țării așteaptă în fiecare zi pungi cu sânge de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina din Timișoara. Din păcate, numărul donatorilor este tot mai mic, deşi multe vieţi depind de acest gest simplu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Donator: „Nu, nu este greu, noi venim în mod frecvent o dată la trei luni și acum am venit să ajutăm copilaşii de la Louis Țurcanu, pentru ei am donat”.
Rodica Lighezan, director al Centrului de Transfuzii Timişoara: „Cererea de sânge este foarte mare în septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie. Este cam de 110 pungi de sânge pe zi, care se împart celor 17 spitale. În vreme de COVID, din păcate numărul donatorilor în mod uzual nu depășește 60 pe zi. Astfel încât suntem la jumătate din necesar”.
Din această cauză suferă pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale, dar şi persoanele în stare gravă care ajung în unităţile de primiri urgențe ale spitalelor.
Rodica Lighezan: „Are efect asupra operațiilor programate care nu pot fi efectuate atunci când sunt programate și trebuie reprogramate”.
În această săptămână, o organizaţie non-guvernamentala a făcut un apel către oameni pe reţelele sociale şi i-a chemat să doneze. Invitaţiei au răspuns şi jandarmi din judeţ. Însă e nevoie de mai multă implicare.
Angelica Cociuba, voluntar la Academia Mămicilor: „Ne gândim că a dona sânge nu este nici greu, dar putem să dăm viață din viața noastră și să putem să îi ajutăm pe alții”.
Reprezentanţii Centrului de Transfuzie din Timişoara spun că sunt respectate toate normele de protecţie sanitară şi că nu exista niciun pericol pentru cei care merg acolo pentru a face o faptă bună. Fiecare donator primeşte tichete de masă şi o zi liberă de la serviciu.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: sange, donare de sange, transfuzii de sange,
Dată publicare:
08-10-2020 08:28