Vestitul doctor Ioan Lascar ar fi pus umarul la o frauda de proportii. Detalii scandaloase privind "Unitatea de Arsi"
Ies la iveala tot mai multe detalii scandaloase in ancheta DNA legata de Unitatea de Arsi a Spitalului Floreasca.
Echipamentele ar fi fost cumparate printr-o licitatie cu dedicatie pentru un anumit om de afaceri si au costat mai mult din pricina intermediarului, care si-a stabilit un adaos de 50 la suta. Potrivit celor care se ocupa de caz, nu toata aparatura functioneaza. In dosar este vizat si vestitul chirurg Ioan Lascar.
Inaugurata cu surle si trambite in aprilie 2015, unitatea de ingrijire a arsilor gravi din Spitalul Floreasca ar fi trebuit sa fie o unitate de elita pentru cazuri dintre cele mai grave. Mai ales ca Ministerul Sanatatii si Primaria Sectorului 1 "au ars" in echipamente, mai mult sau mai putin functionale, peste 8 milioane de euro.
Sefii spitalului Floreasca si seful sectiei de chirurgie plastica au cumparat la pachet 54 de echipamente. Unele nu au fost niciodata utilizate. Din aceasta afacere a castigat o singura firma, potrivit procurorilor, care vorbesc despre un contract cu dedicatie.
''Autoritatea contractanta", noteaza DNA, "a ales ca in cadrul documentatiei de atribuire sa fie specificat faptul ca atribuirea sa se faca intr-un singur lot, ceea ce a condus la ingradirea accesului altor firme la procedura de achizitie''.
Intre cei invinuiti de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave este si chirurgul Ioan Lascar, banuit ca ar fi pus cu buna stiinta umarul la o frauda de proportii. Lascar este cel care in urma cu un an si jumatate lauda celebra barocamera, unica in sistemul medical romanesc.
"O barocamera pentru arsi grav, cu oxigen, imbunatateste si accelereaza, evolueaza. Este singurul din tara. Arata ca o capsula spatiala.", spunea Ioan Lascar in 2015.
Tocmai barocamera este cel mai bun exemplu ca statul a cheltuit bani degeaba. A costat cateva milioane de euro si s-a descoperit ulterior ca este buna doar pentru tratamentele de intinerire, nu si pentru tratarea pacientilor cu arsuri grave.
"Punerea efectiva in functie nu a fost posibila din motive tehnice, respectiv nu exista posibilitatea de a alimenta cu oxigen, avand o anumita presiune si un anumit debit, deoarece statia de oxigen a spitalului nu dispunea de aceasta capacitate", noteaza DNA.
"De ce nu functioneaza barocamera? Nu e treaba mea. Dar totusi m-am implicat din dorinta de a materializa acest proiect, o necesitate pentru tara.", explica Ioan Lascar in 2015.
Statul a cheltuit o avere pentru unitatea de arsi, insa echipamentele puteau fi cumparate cu 50 la suta mai ieftine, sustin procurorii anticoruptie. Sefii de la Floreasca ar fi preferat o singura firma, iar asa-zisa licitatie organizata pare sa fi fost organizata special pentru ca firma Gemedica sa fie castigatoare.
Milioane de euro sau ajuns astfel in conturile unor companii off-shore si de acolo, potrivit procurorilor, in buzunarele omului de afaceri Aurel Catalin Galea cel care a intermediat aceste achizitii. Galea este acuzat in prezent de complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani.