Clipul care ar trebui sa schimbe mentalitatea din spitale, apreciat de pacienti, criticat de medici. "Este extrem de dur"
Autoritatile din sanatate incearca printr-un clip video sa schimbe mentalitatea pacientilor si a doctorilor, in privinta spagii din spitalele romanesti.
Materialul a starnit deja reactii. Bolnavii considera ca filmul este binevenit, in conditiile in care sunt inca destui medici care nici nu-i baga in seama, daca nu primesc plicul. De partea cealalta, specialistii sunt ofensati si spun ca mesajul este prea dur, atata vreme cat fiecare este responsabil de ceea ce face.
„- Nu e nevoie! Copilul dumneavoastra e pe maini bune.
- Multumesc.
- Romania are medici profesionisti si onesti
- Actul medical nu poate fi condtionat de favoruri financiare. "
La o prima vizionare, bolnavii de pe holurile spitalelor sunt de alta parere.
„Nu se face asa ceva, nu se imping banii. E o chestie de bun simt, de orgoliu, se da in alta parte daca primeste ca sunt si reversul”, spune un pacient.
Unii fac chiar haz de necaz. „Daca nu-ti primeste banii, inseamna ca probabil o sa mori. Daca nu dai, mori sigur.”
Asa cum era de asteptat medicii au reactionat diferit.
„Este extrem de dur videoclipul, ca vezi un tata cum vorbeste de copil pe patul de spital si niste bani. Viata n-are pret, nimeni n-ar trebui sa faca asa ceva. Medicii ar trebui sa fie platiti conform muncii pe care o realizeaza”, spune Cristina Gladys al Jashi, medic ginecolog.
Asta este intr-adevar o problema: ministerul trebuie sa rezolve problema salariilor de mizerie si apoi sa ridice problema plicului. Legea care le-ar permite doctorilor suplimentarea veniturilor, prin acordarea de consultatii pe bani si in spitalele de stat, de abia a trecut de Senat.
Potrivit proiectului, toti medicii care vor dori sa cistige bani in plus, in spitalele publice, trebuie sa stea peste program, daca sunt ceruti de pacienti. Sumele primite de la pacienti ar urma sa intre in contul unitatii sanitare. O parte s-ar retine pentru cheltuieli, iar restul ar ajunge la medici si personal.
Revenind la campanie aceasta presupune si intalniri cu pacientii, care vor primi diverse pliante si brosuri.
„In cadrul proiectului, s-a infiintat compartimentul de integritate pentru urmarirea platilor informale in unitatile sanitare”, spune Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerul Sanatatii.
Gindita inca din 2007 campania se intinde pe cativa ani. Asa se explica poate si costurile ridicate la 1,5 milioane de euro din fonduri europene.