"Cea mai grava amenintare" a devenit realitate. Superbacteria rezistenta la orice antibiotic a facut prima victima
O femeie din statul american Nevada a fost ucisa de o superbacterie, care s-a dovedit a fi rezistenta la toate antibioticele disponibile in Statele Unite, au anuntat reprezentantii Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Starea pacientei a fost considerata incurabila, dupa ce medicii americani au testat un numar de 26 de antibiotice, incercand sa o salveze. Eforturile lor au fost insa in zadar, deoarece pacienta a murit in septembrie 2016, potrivit News.ro.
Femeia, aflata in jurul varstei de 70 de ani, se intorsese de putin timp in Statele Unite, dupa o vizita prelungita in India, potrivit Buletinului saptamanal Morbidity and Mortality intocmit de CDC. Ea a fost spitalizata de mai multe ori inainte de a reveni in Statele Unite si de a fi internata in sectia de terapie pentru afectiuni acute a unui spital din Nevada, in luna august a anului trecut.
La o saptamana dupa spitalizare, autoritatile locale au fost instiintate ca toate medicamentele existente pe piata au fost incercate fara succes. Apoi, specialistii de la CDC au ajuns la concluzia ca niciun medicament de pe piata actuala nu ar fi putut sa opreasca raspandirea bacteriei ucigase in organismul pacientei.
”A fost testata cu absolut orice antibiotic disponibil din Statele Unite... insa acestea nu au fost eficiente”, a declarat medicul Alexander Kallen, unui dintre autorii raportului CDC, pentru Stat, un site specializat in publicarea de stiri cu specific medical.
”Cred ca acest caz este ingrijorator. Ne-am bazat prea mult timp pe antibiotice tot mai noi. Dar, evident, bacteriile pot sa dezvolte adeseori o rezistenta la antibiotice mult mai repede decat ritmul in care noi putem sa producem unele noi”, a adaugat medicul american. Mostrele expediate in laboratoarele CDC contin New Delhi metalo-beta-lactamaza (NDM), o enzima care le ajuta pe bacterii sa devina rezistente la multe antibiotice.
Potrivit CDC, bacteriile ”pan-rezistente” sunt extrem de neobisnuite, iar ”precautiile pentru controlul infectiilor” sunt importante in astfel de situatii, necesitand izolarea pacientilor.
O alta superbacterie a fost descoperita in cel putin patru pacienti din Statele Unite, in 2016. Ea s-a dovedit rezistenta chiar si la colistin, considerat ”ultima solutie” la care apeleaza medicii atunci cand prescriu un antibiotic, din cauza efectelor sale secundare. Din fericire, acea superbacterie, cunoscuta sub numele mcr-1, nu este deosebit de contagioasa.
CDC considera ca rezistenta bacteriilor fata de actiunea antibioticelor reprezinta ”una dintre cele mai grave amenintari la adresa sanatatii” cu care se confrunta in prezent populatia din Statele Unite.
Sursa: News.ro
Etichete: SUA, spital, india, bacterii, virusi, pacienti, medicamente, imunitate, antibiotice, doctori,
Dată publicare:
15-01-2017 10:14