Ce se va întâmpla cu Spitalul Floreasca după ce ANMCS i-a suspendat acreditarea
Femeia arsă la Spitalul Floreasca în timpul unei intervenții chirurgicale a murit. În plin scandal, primele cercetări arată că înainte de operaţie, medicii au folosit pentru dezinfecţie o soluţie cu mult alcool, destinată doar curățirii mâinilor.
Acesta ar fi fost şi motivul pentru care bisturiul electric s-a aprins şi a luat foc.
Spitalul este acum în centrul mai multor anchete. Serviciul Omoruri de la Poliţia Capitalei face cercetări pentru ucidere din culpă, iar Parchetul General a formulat o plângere în care medicii sunt acuzaţi că au încercat să muşamalizeze cazul.
Pe de altă parte unitatea sanitară a rămas fără acreditare.
Femeia s-a stins din viaţa duminică seară, puţin înainte de ora 20, iar acum cei de la serviciul omoruri au deschis un dosar în rem pentru ucidere din culpă. Iniţial, pacienta de 66 de ani cu un cancer de pancreas a fost operată pe 13 decembrie, iar o săptămână mai târziu a revenit la spital pentru că nu se simţea bine.
Duminică, 22 decembrie, a fost dusă de urgenţă în sala de operație, din cauza unei hemoragii puternice. Chiar la începutul intervenţiei chirurgicale, trupul femeii s-a aprins atunci când bisturiul electric a ajuns în contact cu soluţia folosită pentru dezinfectare. Primele cercetări arată ca dezinfectantul nu era potrivit pentru a curăţa pielea bolnavei.
Victor Costache, ministrul Sănătăţii: Erau dezinfectanţi de toate tipurile în spital.
Reporter: Se foloseşte acest dezinfectant la operaţii?
Victor Costache: Niciodată.
Pentru prima dată, medicii care au fost în sala de operaţie au dat explicaţii corpului de control venit de la minister. Totodată, manangerul spitalului a trebuit să justifice de ce nu a raportat imediat întreaga poveste.
Incidentul deosebit de grav trebuia raportat la Agenţia Naţională de Management al Calităţii în Sănătate în maximum 24 de ore. Acest lucru s-a întâmplat însă abia după 7 zile, prin urmare reprezentanţii AMNCS au suspendat acreditarea spitalului. Urmează ca în 5 zile să prezinte un plan de măsuri penru reducerea cauzelor care au dus la suspendarea acreditarii.
Acreditarea va fi suspendată pentru cel mult şase luni. Această decize nu afectează însă activitatea de zi cu zi a unităţii sanitare, cu atât mai mult cu cât legislaţia este incompletă şi nu prevede sancţiuni.
Vlad Mixici, analist: "Există înca în România un anumit tip de mentalitate, în care astfel de erori medicale, ca și siguranța pacientului, nu stau în centrul îngrijirilor medicale. Sistemul funcțional de raportare electronică a acestor evenimente de la ANMCS este construit de așa manieră încât nu culpabilizează nici medicul, nici spitalul. Este totul făcut ca să se învețe din greșeli, dar pentru a se învăța din aceste greșeli, ele trebuie raportate."
Şi parchetul general va analiza cazul. La rândul său deputatul Emanuel Ungureanu a depus o plângere penală.
Emanuel Ungureanu, deputat: "Toate evenimente aranjate să muşamalizeze evenimentul au mers către următorul scenariu: spunem toţi că personalul auxiliar este de vină. Inspectorul de la inspecţia sanitară nu ia nicio declaraţie. Dăm vine pe infirmieră, pe asistentă, pe oricine altcineva. Medicii s-au înţeles să declare că s-a internevnit în urgenţă şi rezidentul de an 5 a urmărit instrucţiunile telefonice ale medicului curant, însă nu au putut să şteargă toate urmele pentru că a avut inspiraţia managerul spitalului să sigilizele sala, electrocauterul şi foile de observaţie care sunt acte medico-legale."
Femeia era pacienta profesorului Mircea Beuran, însă acesta susţine că nu era în sala în momentul tragediei. Duminică era liber, dar a venit de acasă pentru a participa la operaţie.
Mircea Beuran: "Numele meu apare pe fişă, că eu am intrat în sală şi am finalizat operaţia.''
Toate anchetele deschise în acest caz trebuie să stabilească cine este vinovat pentru producerea incidentului. Trupul femeii a fost dus deja la Institutul de Medicină Legală pentru necropsie.