Ce impact are decalajul cronic de fus orar. Medicii avertizează că este asociat cu un risc crescut de cancer

somn noapte fata abuz insomnie
Shutterstock

Decalajul orar cronic are un mare impact asupra sănătății oamenilor. Cercetătorii au asociat decalajul orar cronic cu un risc crescut de cancer hepatic.  

Studiile epidemiologice la om au asociat decalajul orar cronic, cunoscut şi sub numele de disfuncţie circadiană cronică, cu un risc crescut de cancer hepatic. Cu toate acestea, până acum au lipsit dovezile directe că acesta duce la cancer de ficat.

Un studiu recent condus de cercetători de la Colegiul de medicină Baylor, din Statele Unite, şi publicat în Journal of Hepatology este primul care demonstrează experimental că disfuncţia circadiană cronică este într-adevăr un carcinogen uman.

„Am lucrat cu un model de şoarece "umanizat”, a declarat autorul principal dr. Loning Fu, profesor asociat de gastroenterologie la Baylor, conform news.ro.

Potrivit cercetătorului, modelul dezvoltat a avut celule hepatice umane şi de şoarece în ficatul animalelor, ceea ce a permis studierea efectului perturbării ritmului circadian asupra dezvoltării cancerului în celulele umane.

Citește și
Marcel Boloș, Marcel Ciolacu
Li s-au înmuiat inimile. Guvernul PSD-PNL va „ierta” de la „taxa pe boală” mamele care abia au născut și bolnavii de cancer
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

Ritmul circadian este cronometrul intern de 24 de ore din creierul nostru, care reglează ciclurile de vigilenţă, somn şi practic toate funcţiile organismului, fiind sincronizat cu ciclul zi-noapte al planetei.

Disfuncţia circadiană cronică este un factor cancerigen pentru oameni

Studii recente au scos la iveală faptul că, atunci când ceasul intern nu este sincronizat, există şanse mai mari să apară boli.

În acest studiu, şoareci "umanizaţi" (n.r. modificați genetic) au fost expuşi la două condiţii diferite. Un grup de animale a fost menţinut în sincronizare cu ciclul natural zi-noapte.

Pentru celălalt grup, cercetătorii au schimbat perioadele de lumină şi de întuneric la care au fost expuse animalele, pentru a crea echivalentul schimbărilor pe care le experimentează o persoană atunci când zboară săptămânal dus-întors de la San Francisco la Londra, timp de mai multe săptămâni.

„Am descoperit că, în comparaţie cu şoarecii ţinuţi în cicluri normale de lumină/întuneric, şoarecii din grupul cu jet-lag (decalaj de fus orar) au o durată de viaţă mai scurtă, precum şi o înmulţire a cirozei, a icterului (când pielea sau albul ochilor se îngălbeneşte) şi, de asemenea, au dezvoltat cancer atât în celulele hepatice de şoarece, cât şi în cele umane. Este important de menţionat că decalajul cronic de fus orar a indus, de asemenea, metastaze din ficatul umanizat”, a declarat dr. Fu.

Analizele de sânge şi studiile microscopice ale ficatului au dezvăluit multiple puncte comune între şoareci şi pacienţii cu cancer de ficat, inclusiv intoleranţa la glucoză, acumularea anormală de grăsime în ficat, inflamaţia şi fibroza, ceea ce susţine validitatea acestui model pentru a studia afecţiunea la om.

„Arătăm (în cadrul studiului) că, pe măsură ce tumora progresează, profilul biomarkerilor şi modelele de expresie genetică din celule se schimbă”, spune dr. Fu.

Şoarecii supuşi la un decalaj orar cronic au dezvoltat în mod spontan cancer hepatic în celulele hepatice umane, urmând acelaşi proces şi căi moleculare ca şi cele de la oameni.

Studiile de expresie genetică relevă faptul că dezvoltarea spontană a cancerului în acest model este determinată de modificări ale expresiei a mii de gene care depind de tipul de celule, de timp şi de stadiul bolii.

„Una dintre descoperirile importante ale cercetării este că, odată ce tumorile se dezvoltă spontan ca răspuns la perturbarea cronică a ciclului circadian, revenirea şoarecilor la un ceas circadian normal încetineşte dezvoltarea tumorilor şi previne metastazele”, a precizat coautorul lucrării, dr. David Moore, profesor şi preşedinte al Departamentului de Ştiinţe Nutriţionale şi Toxicologie de la Universitatea Berkeley, din California.

„Când animalele reintră în ritmul circadian normal, modelul de expresie a genelor este restabilit la ceea ce era înainte”, precizează el.

Descoperirile au implicaţii semnificative la nivel clinic, studiul contribuind cu noi cunoştinţe care pot promova dezvoltarea unor terapii îmbunătăţite pentru acest cancer şi pentru a înţelege mai bine mecanismele de carcinogeneză.

„Cercetarea noastră arată că influenţele circadiene în cancer nu pot fi subestimate – disfuncţia circadiană cronică este un carcinogen uman”, a precizat dr. Moore.

Potrivit autorilor acestui studiu, descoperirile avertizează asupra riscului crescut de cancer pentru persoanele care lucrează în ture de noapte pentru o perioadă lungă de timp sau care călătoresc în mod regulat prin mai multe fusuri orare, iar modelul umanizat de şoarece oferă un instrument valoros pentru a studia această afecţiune pentru care nu există tratamente eficiente.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
Studiu: Lupii mutanţi de la Cernobîl ar fi dezvoltat rezistenţă la cancer
Studiu: Lupii mutanţi de la Cernobîl ar fi dezvoltat rezistenţă la cancer

Lupii mutanţi care umblă pe străzile pustii din Cernobîl par să fi dezvoltat rezistenţă la cancer - ceea ce creşte speranţele că oamenii de ştiinţă vor descoperi în cele din urmă cum pot să lupte împotriva acestei boli la oameni, relatează SkyNews.

 

Li s-au înmuiat inimile. Guvernul PSD-PNL va „ierta” de la „taxa pe boală” mamele care abia au născut și bolnavii de cancer
Li s-au înmuiat inimile. Guvernul PSD-PNL va „ierta” de la „taxa pe boală” mamele care abia au născut și bolnavii de cancer

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat joi că decizia privind eliminarea contribuţiei de 10 % pusă pe concediile medicale de la 1 ianuarie este posibil să se ia în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

Primul mesaj public al prinţului William, după diagnosticul de cancer al regelui Charles. VIDEO
Primul mesaj public al prinţului William, după diagnosticul de cancer al regelui Charles. VIDEO

Prinţul William al Marii Britanii a mulţumit oamenilor pentru mesajele lor de susţinere după ce regele Charles a dezvăluit că a fost diagnosticat cu cancer, relatează Reuters.

Adevăratul motiv pentru care Meghan Markle nu a venit în Marea Britanie când Harry și-a vizitat tatăl bolnav de cancer
Adevăratul motiv pentru care Meghan Markle nu a venit în Marea Britanie când Harry și-a vizitat tatăl bolnav de cancer

Meghan Markle a decis să nu călătorească în Regatul Unit alături de soțul ei, prințul Harry, după ce Palatul Buckingham a anunțat că regele Charles a fost diagnosticat cu cancer.  

Prinţul Harry, pe aeroport după o vizită fulger în Marea Britanie. L-a vizitat pe tatăl său bolnav de cancer
Prinţul Harry, pe aeroport după o vizită fulger în Marea Britanie. L-a vizitat pe tatăl său bolnav de cancer

Prinţul Harry, care a fost văzut miercuri pe Aeroportul Heathrow, potrivit presei britanice, s-a aflat în Marea Britanie pentru doar o zi, pentru a-l vizita pe tatăl său, regele Charles al III-lea, bolnav de cancer.

Recomandări
Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.

România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră
România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră"

România poate fi un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, spune ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea. Aproape 80% din exportul de grâne din țara vecină se face prin România.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.