Cât de puţin ajută statul român suferinzii de autism. "Vreau să-mi aud băiatul vorbind"
De ziua Conştientizării Autismului, Guvernul României anunţa că va deconta 5 ore de terapie pe săptămână pentru fiecare pacient.
În realitate ar fi nevoie de 5 ore pe zi pentru că rezultatele să apară.
Lipsite ani la rând de sprijin, familiile pacienţilor au creat singure asociaţii, au obţinut finanţări, au înfiinţat centre de recuperare, şi au plătit terapeuţi.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În tot judeţul Bihor, exista un singur centru şi acela înfiinţat de părinţi, în care sunt sprijiniţi adulţii care suferă de autism.
Simona Zlibuţ, șef Asociația S.O.S. Autism Bihor: "Ar trebui statul român să le ofere acestor părinţi, dar noi, ca şi părinţi, n-am putut să aşteptăm. Am încercat prin evenimente caritabile să strângem aceşti bănuţi şi să ne autofinanţam."
Organizaţia non-guvernamentală primeşte din partea statului român câte 10 lei lunar, pentru fiecare beneficiar.
Florin Birta, viceprimar municipiul Oradea: "Consider că este o sumă insuficientă. Încercăm tot timpul să venim în sprijinul acestor persoane. Inclusiv prin spaţiul pe care l-am acordat aici."
Nu în ultimul rând autorităţile de la Bucureşti au lăsat în grija primăriilor şi plata celor care îi însoţesc pe pacienţii cu tulburări grave din spectrul autismului. Arina Moş, director Direcția de Asistență Socială Oradea: "Suntem obligaţi să susţinem aceste cheltuieli, în loc să susţinem terapiile acestor beneficiari."
Şi în Cluj este un singur centru de recuperare, care are doar 27 de locuri. Aici fiecare pacient beneficiază de terapie cel mult 3 ani. Nicoleata Nistea, director executiv "Autism Transilvania": „Lucrăm cu liste de aşteptare de ani de zile. Ţinem tariful de terapie mai jos decât oriunde în ţară - doar 35 de lei pe oră."
În Prahova, mai mulţi părinţi strâng bani din donaţii şi sponsorizări iar autorităţile din Băicoi le-au pus la dispoziţie un teren.
"Eu unul îmi doresc să îl aud pe băiatul meu spunându-mi tată, măcar atât - să auzi cum vorbeşte, cum îţi cere ceva”, spune un părinte.
Statul nu ştie precis câţi români suferă de o formă de autism
În prezent guvernul nu are o evidentă clară a numărului de români diagnosticaţi cu o formă de autism. Astăzi, Ministerele Sănătăţii, Educaţiei, Finanţelor Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au semnat un protocol, pentru a-i sprijini totuşi pe aceşti pacienţi. Vor să deconteze 5 ore de terapie pe săptămână.
Oana Chiş, mamă: "Face aproximativ 5-6 ore pe zi în fiecare zi de terapie, în fiecare zi a săptămânii. Pe lună ne duce la 3.000 de lei strict terapie."
Oficialii promit inclusiv un program de instruire a profesorilor şi asistenţilor sociali.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: oradea, copii, ajutor, sanatate, autism, terapie,
Dată publicare:
02-04-2019 22:47