Care sunt cele mai consumate droguri în România. Un tânăr a luat 27 de substanțe în acelaşi timp
Un consumator de droguri tânăr a luat un cocktail care conţinea 27 de substanţe.
Dr. Ruxandra Manea, medic primar de medicină de laborator la Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor „Sfântul Stelian” din Capitală, spune că frecvent, în cazul probelor prelevate de la consumatori, observă prezenţa mai multor substanţe - cocktail de droguri.
Tot mai întâlnit în consum este şi fentanylul, un analgezic opioid sintetic utilizat ca anestezic general şi în tratamentul durerilor cronice şi severe, eliberat numai pe bază de reţetă specială pentru substanţe narcotice, dar utilizat ilicit ca drog.
„26 - 27 de substanţe, de droguri şi metaboliţii acestora erau în sistem. Acesta este analizorul cantitativ la care lucrăm, este cromatografie lichidă cuplată cu spectometru de masă şi poate testa până la 108 substanţe, droguri pe care le pot consuma pacienţii noştri, sunt testate în urină aceste substanţe şi pe urmă noi le interpretăm şi vedem cantitativ exact cât au consumat din fiecare substanţă. Ori că au consumat mai de mult putem vedea şi urme în urină, ori că au consumat în cantitate mică mai multe combinaţii, cocktailuri cum s-ar spune”, a declarat, pentru news.ro, dr. Ruxandra Manea, medic primar de medicină de laborator la Spitalul „Sfântul Stelian”.
Referitor la substanţele din cele mai întâlnite tipuri de cocktailuri, ea a enumerat: „Aş putea spune că benzodiazepine, cu gabapentin care este un potenţator, morfină, metadonă, că pacienţii noştri sunt trataţi cu metadonă aici. Am găsit şi cu fentanyl. Zopiclone, cum se spun, legale”.
Dr. Laura Aelenei, medic psihiatru, şef de secţie la Spitalul ”Sfântul Stelian”, a explicat că vârsta de debut a consumului a scăzut.
În unitatea sanitară sunt trataţi numai tineri şi adulţi, nu şi copii, însă tinerii spun de cele mai multe ori că au început să consume droguri de la vârste fragede.
Substanţele noi psihoactive sunt din ce în ce mai frecvente, a arătat medicul, care a menţionat, la fel ca specialiştii din laboratorul spitalului, că a crescut inclusiv consumul de fentanyl.
Medicii de la Spitalul ”Sfântul Stelian” îngrijesc consumatorii care vin spre spital în diferite stări: de la sevraj până la stările de intoxicaţie mai uşoară, dar cu simptomatologie gravă, precum episoadele psihotice.
Atunci când consumă substanţe noi psihoactive medicii sesizează în probele analizate foarte multe componente, fiecare cu efectul său.
Cele mai consumate droguri în România
„Cel mai frecvent se consumă canabisul, apoi urmează substanţele stimulente, amfetamine, cocaină, ecstasy, apoi ne putem gândi la metamfetamine şi noile substanţe psihoactive care şi ele au crescut foarte mult în populaţie, mai sunt opiaceele, noi ne ocupăm de ele prin tratament de substituţie ulterior şi apoi amestecuri. Am observat creşeterea consumului de fentanyl pentru că noi testăm specific şi am observat asta, într-adevăr, în ultima perioadă”, a relatat dr. Laura Aelenei
Potrivit medicului, uneori lucrurile nu sunt foarte clar delimitate, în sensul că vin pacienţi care apar pozitivi la mai multe substanţe, asta se întâmplă foarte frecvent: „Noi am observat asta pentru că avem, pe lângă testele obişnuite, avem un analizor mai specific care dozează până la 100 şi ceva de substanţe”.
„De cele mai multe ori când consumă substanţe noi psihoactive găsim foarte multe componente, care au fiecare alte efecte. Substanţele noi psihoactive sunt şi ele de mai multe categorii. Pot avea efecte halucinogene, există catinone, canabinoide sintetice, halucinogene, toate au efecte specifice. Individul trebuie luat per ansamblu, aspectul general şi văzut ca simptomatologie şi ce trebuie făcut în momentul respectiv. Fentanylul din elecţie el este opioid. Opioidele dau, de obicei, sedare, până la insuficienţă respiratorie şi comă”, a explicat dr. Aelenei.