Cardurile de sanatate devin o realitate, dupa noua ani de "povesti". Tot ce trebuie sa stii despre activarea lui de la 1 feb.
Dupa 9 ani de cand s-a vorbit prima data despre el, cardul national de sanatate va intra in vietile romanilor din februarie. Prin lege, folosirea lui este obligatorie la orice consultatie, internare sau pentru o reteta.
Peste 13 milioane de romani trebuie sa-si activeze cardul de sanatate si sa tina minte un cod format din 4 cifre pentru acest document.
Activarea cardului de sanatate se poate face la orice furnizor de servicii medicale - cabinet, spital, ambulatoriu, laborator, la care asiguratul va apela prima data dupa primirea cardului.
Codul este format de 4 cifre ales de fiecare titular in parte. Atentie! Ca sa inregistrati date pe card, trebuie sa mergeti obligatoriu la medicul de familie. Pe CIP-ul cardului puteti cere medicului sa va inscripitioneze date vitale, cum ar fi RH-ul, alergii, grupa de sange si chiar optiunea de a deveni donator de organe dupa moarte. Acceptul se inscrie pe card numai in baza unei hartii semnata la notar, iar grupa de sange si RH numai daca aveti un buletin de analize recen.
Incepand cu luna februarie, odata activat, cardul de sanatate va fi prezentat ori de cate ori asiguratul apeleaza la medic, farmacie sau laborator de analize.
"Cam 50 de carduri activam pe saptamana, activarea merge, toate sistemele trebuie interconectate", spune Silvia Bunel, medic de familie.
Rapiditatea cu care se vor activa cardurile depinde deopotriva de doctori, spitale si farmacii, care trebuie sa aiba cititoare de carduri pana in februarie. In plus, trebuie rezolvata si distributia celor 1 milion de carduri ramase catre asigurati.
Cardul de sanatate va fi cheia de acces a asiguratului si in propriul dosar electronic, care va deveni obligatoriu anul acesta pentru toti cei din sistemul medical. Adica fiecare analiza, trimitere si reteta vor fi inregistrate online.