Când ar putea fi disponibile pe piață imunoglobulinele anti-COVID

Ultima actualizare: 27-05-2020 21:21

În Europa, va începe, în curând, un studiu clinic pentru imunoglobuline anti-COVID-19, medicamente care conțin anticorpi concentrați.

Dacă testele merg bine, din toamnă, vor putea fi tratați pacienții cu forme severe ale bolii, dar și cei în pericol să se infecteze, cum sunt cadrele medicale.

Imunoglobulinele se obțin din plasma celor care s-au vindecat de COVID-19. După ce vor fi autorizate, și Institutul Cantacuzino din București se pregătește să le producă.

Câteva companii farmaceutice europene s-au unit și încep să testeze medicamentele numite imunoglobuline anti-SARS-CoV-2, obținute din plasma pacienților vindecați. Medicamentele conțin anticorpi concentrați și fac așa numita imunizare pasivă.

Dominika Kovacs, reprezentant al unei companii farmaceutice producătoare: „Anticorpii concentrați specifici pentru COVID-19 imediat vor distruge virusul, dacă ești foarte bolnav. Sau te vor proteja de virus dacă ești într-o grupă de risc, de exemplu lucrezi în domeniul sanitar. Va fi unul dintre primele tratamente disponibile. Tratamentul cu imunoglobuline a fost studiat de zeci de ani, nu e o știință nouă. Avem tehnologie, nu e ca și cum ne-am apuca de un produs cu totul nou”.

Imunoglobulinele anti-COVID au fost produse deja din plasma pacienților vindecați, în Austria și Statele Unite. Peste două săptămâni, întră în teste clinice pe oameni în șase țări din Europa. Aceste medicamente oferă protecție imediat după administrare, însă pentru o perioada scurtă, în comparație cu un vaccin.

Dacă ați fost în preajma unui bolnav confirmat cu COVID-19, nu așteptați să vedeți dacă sunteți sau nu infectat, ci veți merge la spital, să primiți aceste imunoglobuline care sunt sub formă injectabilă. Același principiu funcționează pentru protecția împotriva virusului hepatic B, dacă, spre exemplu, v-ați înțepat într-un ac posibil infectat.

Dr. Brândușa Petrutescu, medic primar imunolog: „La pacienții expuși, în primele 24 de ore - 48 de ore de la posibilul contact infectant, se administreză aceste imunoglobline”.
Reporter: „Dacă am fost în risc de infectare și am ajuns la spital în timp util, înseamnă că nu mai fac boala?”
Dr. Brândușa Petrutescu: „Riscul e mult mai mic!”

Imunoglobuline vor primi și pacienții cu simptome grave și medii de COVID-19, dar și cei cu boli cronice, până când va exista un vaccin disponibil.

La noi în țară, Institutul Cantacuzino vrea să colecteze plasmă de la pacienții vindecați, care nu e folosită pentru cazurile grave. Aceasta poate fi congelată și din ea se vor putea obține imunoglobuline, după ce medicamentul va fi aprobat. Aparatele de testare și congelare sunt donate de o firmă privată.

Florin Hozoc, reprezentant în legătură cu producerea medicamentelor din plasmă: „Institul Cantacuzino va putea deveni banca de plasmă convalescentă a României, care să stocheze plasmă de la donatori, care nu a fost utilizată la pacienții critici. Și va putea fi reutilizata la pacienții critici în valul 2 de pandemie, fie după ce producatia de imunoglobuline va fi autorizată deja. Statul român să poată folosi această plasmă stocată”.

Dacă testele clinice merg bine, imunoglobulinele anti-COVID vor fi pe piață în toamnă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO