Cancerul de piele, depistat în câteva minute cu noile tehnologii. Înainte dura și patru ore
Noile tehnologii vin în ajutorul pacienţilor care sunt predispuşi la cancerul de piele. În unele clinici din Statele Unite există deja o maşinărie care poate depista boala în doar câteva minute.
Screening-urile tradiţionale durau ore întregi, înainte, astfel că această maşinărie reprezintă viitorul în ceea ce priveşte diagnosticarea cancerului de piele.
Aparatul are 92 de camere video şi toate filmează în acelaşi timp. Apoi, în doar câteva minute, un software realizează o imagine 3D a corpului pacientului, în detalii cât mai exacte. Aşa cum s-a întâmplat în cazul acestei femei. Are sute de aluniţe pe întregul corp, ceea ce reprezintă un risc crescut de melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele. Tânăra povesteşte cum screening-ul, atât de vital pentru depistarea timpurie a bolii, obişnuia să fie o procedură nu tocmai plăcută.
Pacientă: „Faptul că trebuia să stau dezbrăcată timp de 4 ore m-a făcut să nu fiu prea dornică să trec din nou prin această procedură.”
Reporter: Era o senzaţie ciudată?
Pacientă: „Da!”
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, din cauza pandemiei, multe persoane predispuse la cancer de piele au pus pe locul doi controlul de rutină. Drept urmare, aproape 20.000 de oameni au primit un diagnostic mult mai târziu decât ar fi fost indicat.
Allan Halpern, medic: „Ceea ce încercăm noi să facem este să folosim unele tehnologii inteligente în tratamentul clinic."
Aceste tehnologii inteligente includ printre altele un microscop manual, care are puterea de a analiza în detaliu ce se află sub piele, la nivel celular.
În plus, există şi o aplicaţie care se poate descărca pe telefonul mobil pentru a face un lucru asemănător. Utilizatorul îşi pozează părţile copului care îi trezesc suspiciuni, încarcă fotografiile în aplicaţia respectivă, iar imaginile sunt analizate cu ajutorul inteligenţei artificiale.
Allan Halpern, medic: „În concluzie, noi încercăm să folosim tehnologia pentru a ne ajuta să facem o treabă mai bună pentru a depista melanomul în cea mai timpurie etapă posibilă, evitând în același timp o mulțime de biopsii inutile."
Adică un pas important în lupta împotriva acestei boli care poate fi letală dacă este diagnosticată prea târziu.