Calatorim tot mai des in tari exotice, dar ne vaccinam tot mai rar. De ce refuza romanii imunizarea inainte de vacanta
Romanii calatoresc tot mai mult in tari tropicale, insa putini dintre ei se si vaccineaza impotriva bolilor cu care se pot intoarce de acolo. Medicii avertizeaza ca efectele pot fi grave si recomanda consultatii inainte de plecare, dar si vaccinari.
In opinia doctorilor, singurii care isi iau masuri de precautie sunt tinerii care pleaca hai-hui prin lume, dar si muncitorii trimisi de companii in deplasari profesionale.
La Victor Babes din Bucuresti, cel mai mare spital care trateaza bolile tropicale, au fost inregistrate anul trecut zeci de cazuri, dublu fata de acum 10 ani. Cei mai multi s-au imbolnavit in strainatate, iar efectele au aparut la intoarcerea in tara. Si asta pentru ca nu au facut inainte de calatorie tratamentul profilactic.
Simin Florescu, director medical spitalul Victor Babes: "Un numar tot mai mare, din pacate, in special cazuri de malarie, care vin grupuri, in functie de zona si perioada in care calatoresc si aproape toti mentuoneaza ca nu s-au vaccinat."
Unii se tem de reactiile adverse, altii de...pret. Tratamentele profilactice pentru bolile tropicale nu sunt decontate de stat. Tocmai de aceea, multi dintre romanii care calatoresc in tarile unde exista risc de a lua o boala tropicala nu se vaccineaza. Asa se face ca anul trecut, in 6 luni, au fost 15 cazuri de malarie.
Cazurile de boli tropicale s-au inmultit pe masura ce tot mai multi romani au plecat sa exploreze tari africane, asiatice sau din America Centrala si de Sud.
De exemplu, cine merge in Brazilia ar fi bine sa aiba mai multe vaccinuri administrate, de la cel care protejeaza impotriva febrei tifoide, pana la serul impotriva febrei galbene. Un ser cost 280 de lei, la asta se adauga 140 de lei consultatia, astfel ca un tratament de preventie ajunge la 1.000 lei.
In ultimii doi ani, la Babes au fost tratati si multi pacienti cu leishmaniaza - o boala tropicala provocata de un parazit care se transmite prin banala intepatura de tantar. Tot tantarii pot transmite de pilda si Zika Virus, o alta boala care poate degenera intr-o suferinta neurologica grava.
Ciprian Enea, consultant turism: "Multe din tarile care ar putea fi afectate de acest virus sunt vizitate de turisti din toata lumea dar si romani. Pentru destinatiile dintre America Centrala si de Sud, unele dintre ele figureaza pe lista de care am vorbit, este full season."
Pentru aceste virusuri nici macar nu exista antidot, vaccinurile de pe piata acoperind doar febra tifoida, boala meingococica, hepatitele virale si febra galbena.