Bolnavii din Romania ar putea scapa de drumul pana la farmacie. Medicamentele care din 2015 vor fi vandute si pe internet

27-08-2014 19:09


Medicamentele fara reteta, printre care si cele pentru raceala, dureri de cap sau de stomac, vor putea fi vandute si pe internet.

Ca sa transpuna o directiva europeana, Ministerul Sanatatii vrea sa le permita farmaciilor autorizate sa-si faca site-uri de comert on-line. Autoritatile sanitare spun insa ca vor exista criterii clare privind transportul medicamentelor, pretul sau termenul de valabilitate.

Peste 900 de medicamente pentru care nu e nevoie de presciptie vor putea fi cumparate de romani din fata calculatorului, fara un drum la farmacie. Ministerul Sanatatii vrea sa le permita celor peste 5000 de farmacii care au un punct de lucru sa isi faca si site-uri pe care sa vanda pastile pentru raceala, antialergice, antiinflamatoare sau analgezice.

Tanara: "Sincer, nu as lua medicamente online. Nu sunt sigura ca sunt ok, prefer in farmacie, sunt mai sigura stiu ca sunt tinute in conditii corespunzatoare."

Tanar: "Nici macar un paracetamol n-as lua de pe internet."

Propunerea era asteptata de multa vreme de farmacisti, care insa cer reguli clare :

Beatrice Stalpeanu, farmacist: "Sa existe sfat online, ar trebui sa existe o fereasta de dialog. Unii nu stiu exact ce sa comande. Sa se poata face transportul de la farmacie la pacient in aceeasi conditii in care depozitul da la farmacie, nu postas sau curier. Pretul n-ar trebui sa fie mai mare, doar o eventuala taxa de transport."

Proiectul Ministerului Sanatatii transpune o legislatie europeana, iar normele de aplicare vor contine reguli stricte.

Oana Grigore, directia comunicare Min. Sanatatii: "Vor fi stabilite conditii speciale pentru transport, siguranta si pentru pret."

Deloc de neglijat este si fenomenul automedicatiei, care va creste din cauza comertului on line, avertizeaza medicii. La noi 8 din 10 pacienti se trateaza singuri. Tinerii inghit cu pumnul vitamine si suplimente alimentare alese dupa ureche, in timp ce persoanele in varsta isi cumpara remedii naturiste

Anual, in Romania se vand pastile fara reteta de peste 400 milioane de euro. In cel mai oprimist scenariu, comertul online cu medicamente fara reteta va deveni legal din 2015.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO