Siamezele din Brasov scriu istorie in medicina romaneasca. Elena si Maria sunt prima pereche separata cu succes
Elena si Maria, prima pereche de siameze separate cu succes in tara noastra, scriu istorie in medicina.
Gemenele, lipite in partea inferioara a sternului si operate acum doua saptamani la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Capitala, se simt bine si vor fi externate cel mai probabil joi.
"Surorile sunt speciale", spun cu mandrie doctorii, care nu le-au scapat din ochi in toata aceasta perioada, cand le-au supravegheat cu emotie ca sa vada ca trec cu bine de primele saptamani.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Aflate inca in incubatoare, Elena si Maria vor sa le arate tuturor ca au prins putere, asa ca plansetele lor acopera chiar si sunetele aparatelor de monitorizare. Copilele, care au venit pe lume lipite si au fost separate pe cand aveau 4 zile, sunt in afara oricarui pericol.
"Au avut o evoutie fireasca. In prezent starea lor este buna, foarte buna. Prognosticul este unul favorabil, am depasit cu bine acest moment, consideram ca ele au sansa la viata aceeasi cu a oricarui alt copil", a spus chirurgul Radu Spataru.
Ferite de orice infectie si complicatie, cu antibiotice si perfuzii, copilele au inceput sa ia in greutate. Daca impreuna cantareau 4 kg si 800 de grame, acum Elena are 2 kg 600, iar sora ei geamana, ceva mai voinica, Maria, are cu 700 de grame mai mult.
In cele 2 saptamani, doctorii au prins drag de cele doua surori. Desi fizic sunt identice, apar diferente comportamentale. Elena este mai galagioasa, iar Maria mai lenesa. Si daca sunt fizic despartite, o legatura speciala va exista mereu.
"Ele practic au avut un cordon ombilical comun si nu stiu daca la nivel sentimental vor avea o legatura mai puterniuca, dar categoric ca au aceeasi grupa de sange, predispozitie spre anumite patologii si atunci te astepti ca ele sa faca in tandem o anumita boala, chiar si o banala viroza se intampla frecvent intre gemeni", a spus neonatologul Mihaela Bizubac.
Pe 12 august, Elena si Maria au fost supuse unei interventii chirurgicale de separare care s-a incheiat cu succes dupa 2 ore. Copilele erau unite in partea inferioara a sternului si aveau in comun o portiune de ficat.
"Norocul nostru a fost ca aceasta banda de tesut hepatic era scleorozata, nu avea vascularizatie. Cand le-am separat s-au comportat ca 2 copii cu onfalocel, defect perete abdominal, la una, la cealalata, de refacut perete cu muschi abdominal", a explicat chirurgul Niculina Bratu.
"Fiecare are organele propii, corect pozitionate si care ecografic arata normal", a spus radiologul Veronica Marcu.
Gemenele vor veni la control peste o luna, apoi an de an. Copilele vor scrie istorie in medicina romaneasca, fiind prima operatie de separare reusita a siamezilor.
In Romania au mai existat cazuri de siamezi, insa operatiile nu s-au incheiat cu succes. Nicunul dintre copii nu a supravietuit. Cat despre Lina si Gherghina, operatia de separare a avut loc in Elvetia, in 1982.