Boala rușinoasă provocată de o „tulpină mutant”. „Are potențialul de a se răspândi la nivel național și internațional"
O tulpină mutant de variola maimuței cu „nou potențial pandemic" a fost descoperită într-un mic oraș din Republica Democrată Congo. Noua variantă de virus este descendentă a variantei inițiale, dar este mult mai infecțioasă și mai greu de depistat prin te
Aproximativ 108 cazuri de tulpină îngrijorătoare, „Clade 1b”, au fost descoperite în Kamituga – un oraș minier aglomerat, lângă granița cu Rwanda. Cercetătorii cred că această variantă ucide 10% din persoanele infectate. Oamenii de știință au cerut „măsuri urgente" pentru a preveni un alt focar internațional, bazându-se pe primele date despre evoluția infectărilor. „Fără intervenție, acest focar din Kamituga are potențialul de a se răspândi la nivel național și internațional", transmit cercetătorii, potrivit publicației The Sun.
Variola maimuței este o infecție virală care se răspândește prin contact intim, provocând simptome asemănătoare gripei și leziuni cutanate pline de puroi. O versiune mai puțin agresivă a virusului a declanșat o epidemie globală în 2022, când s-a răspândit în peste 100 de țări - inclusiv Marea Britanie. A afectat predominant bărbații homosexuali și bisexuali și s-a răspândit mai ales prin contact sexual.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Experții sunt îngrijorați că populația „extrem de mobilă" din Kamituga ar putea fi terenul perfect de multiplicare pentru răspândirea noului virus. Oamenii din sat, inclusiv minerii și lucrătorii sexuali, călătoresc adesea spre și dinspre Kamituga pentru muncă, inclusiv din Rwanda și Burundi, aflate în apropiere. În plus, sistemul local de sănătate este nu este pregătit pentru a face față unei „epidemii la scară largă", iar oamenii din zonă "nu se duc la medic", au avertizat autorii referatelor medicale, arată sursa citată.
Cercetătorii au spus că o scădere a imunității, inițial de la vaccinul împotriva variolei, ar fi putu favoriza declanșarea focarului viral. Răspândirea la copii. Medicii au urmărit 241 de cazuri suspecte raportate între octombrie 2023 și februarie 2024, descoperind că transmiterea a fost „legată în primul rând de contactul sexual". Vârsta medie a celor infectați în Kamituga a fost de 22 de ani. Și, spre deosebire de focarele anterioare, jumătate dintre pacienți erau femei, iar 15% erau copii sub 15 ani. Aproape o treime (29%) erau lucrători sexuali, dar, cu toate acestea, nu este încă clar dacă focarul de variola maimuței a fost determinat de contactul sexual. Aproximativ 85% dintre pacienți au avut leziuni genitale, 10% au fost spitalizați, iar două persoane au murit.
Sursa: The Sun
Etichete: epidemie, boala, virus, transmitere sexuala,
Dată publicare:
17-04-2024 16:30