Cercetătorii au început să caute mijloace de apărare în fața viitoarei pandemii: Boala X
După doi ani de teroare planetară provocată de Covid, oamenii de știință au început deja să caute mijloace de apărare în fața viitoarei pandemii.
Este denumită, deocamdată, „Boala X”, pentru că nu se știe care va fi virusul care o va provoca. Dar, cercetatorii identifică potențialele amenințări și dezvoltă vaccinuri. Au chiar un termen pentru atingerea obiectivului - 100 de zile.
În unele dintre laboratoarele cu cel mai ridicat nivel de securitate din Marea Britanie, cercetătorii pregătesc armele pentru următoarea pandemie. Îi spun deocamdată - enigmatic și îngrijorător - Boala X, pentru că nimeni nu știe acum ce virus o va declanșa.
Însă, în complexul de la Porton Down, din Wilshire, peste 200 de savanți "scanează" potențialele amenințări care pândesc la orizont. Și pregătesc un vaccin pentru orice eventualitate.
Profesoara Dame Jenny Harries, șefa Agenției britanice pentru securitatea sanitară (UKHSA): „Ceea ce observăm este o creștere a riscurilor la nivel global. Unele dintre acestea sunt cauzate de urbanizare, astfel pot apărea virusuri care să treacă la oameni, așa cum am văzut în cazul gripei aviare. Alte riscuri sunt cauzate de schimbările climatice, puricii și țânțarii migrează în zonele care erau în trecut reci, dar acum devin tot mai calde. Așadar, sunt riscuri în creștere. Dar putem utiliza activ știința pentru a preveni impactul asupra oamenilor”.
Virusul gripei aviare a suferit deja mai multe mutații
Pentru că a durat aproape un an până au fost obținute vaccinurile anti Covid ținta fixată în acest scenariu de cercetători este de 100 de zile.
Aceștia au stabilit întâi o listă a amenințărilor - virusuri animale capabile să infecteze oamenii, printre care, de exemplu, virusul gripei aviare sau cel care provoacă variola maimuței.
Însă, o eventuală mutație a virusului gripei aviare pare să fie principala amenințare. Zeci de mii de păsări marine au pierit în această vară, în Regatul Unit, unde au fost inregistrate și câteva cazuri de infectare la om.
Cei care merg la mare, la plajă sau pentru surf au fost avertizați să fi precauți.
Virusul gripei aviare a suferit deja mai multe mutații și s-a răspăndit la unele mamifere. Dar agenția britanică pentru combaterea și controlul bolilor infecțioase spune că riscul să treacă la om, pe scară extinsă, este deocamdată destul de scăzut.