Birocratia ii imbolnaveste pe romani. Cate drumuri trebuie sa faca un pacient cu piciorul in gips pentru concediu medical
Birocratia din sanatate ii imbolnaveste si mai rau pe pacienti. Un barbat cu piciorul in gips de exemplu, care trebuie sa stea in pat, are de facut cel putin 3 drumuri ca sa obtina concediu medical.
Spitalul nu i-l poate acorda daca nu a fost internat iar medicul de familie nu poate sa-i dea mai mult de 10 zile timp in care fractura nu se vindeca.
Ajuns la specialist pacientul se trezeste pe o lista de asteptare pentru ca numarul consultatiilor decontate de Casa de Sanatate este limitat, iar spitalele nu vor sa isi incarce cheltuielile, cu astfel de servicii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cine are ghinionul sa isi fractureze piciorul, se va lupta cu un sistem birocratic absurd, pentru concediu medical.
Cu toate ca ar fi simplu ca medicul specilaist de la orice camera de garda care constata gravitatea fracturii dupa ce pune ghipsul, sa iti emita si concediul medical pentru perioada in care nu ai voie sa te misti din pat, statul a gandit un sistem complex, menit parca sa descurajeze pacientul sa intre in legalitate.
De la camera de garda, pacientul merge la medicul de familie.
Aici, bolnavul poate sa astepte chiar si o ora la coada. Iar la final afla ca a rezolvat problema temporar.
Mihaela Andronache, pacienta: ''Am fost la Spitalul Bagdasar unde mi-au pus gips si mi-au dat o reteta pentru medicul de familie, el mi-a dat 10 zile si m-a trimis la ortoped''
Daciana Toma, medic de familie: ''Eu nu pot sa-i acopar concediu, afectiuni care nu se rezolva in 10 zile si atunci eu nu am cum sa acopar 2 saptamani”
In cazul nostru, medicul de familie da o trimitere la specialistul ortoped. Acolo, alta problema.
Specialistul poate face o programare pentru control peste 3 saptamani la control si abia dupa aceea poate sa acorde concediu medical.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu permite si nu deconteaza mai mult de 28 de consulatii si servicii pe zi pentru un medic specialist ortoped. Asa se pot explica si programarile pe care ei le fac si dupa o luna sau doua.
Mihai Popescu, medic ortoped: ''In ortopedie este singurul caz in care dreptul medicul ortoped de a elibera concediu medical retroactiv se intinde pe 30 de zile activitatea medicul de familie trebuie sa se limiteze la a da biletul de trimitere pacientului imobilizat in aparat gipsat''
Bolnavul ajunge cu fractura la camera de garda a unui spital, medicii ii pun piciorul in gips, si ii dau o scrisoare de recomadare cu care trebuie sa mearga la medicul de familie pentru a cere concediu medical.
Medicul de familie ii da concediu pentru maximum 10 zile si o trimitere la ortoped pentru prelungire. In cazul in care pacientul are nevoie si de tratament, specialistul ii da o scrisoare de recomandare cu care trebuie sa se intoarca la medicul de familie pentru a-i da reteta compensata. Iar al 5-lea drum este la farmacie.
La un spital privat in schimb, un pacient care a suferit o fractura, ar primi gips, reteta si concediu medical pe loc.