Bilanțul morților din cauza gripei a ajuns la 5. Vaccinul, cea mai bună apărare
Gripa a mai ucis un om, de această dată din județul Mureș. Este a 5-a victima în mai puțin de o săptămână, în condițiile în care sezonul e abia la început.
Deja sunt peste 40.000 de îmbolnăviri, iar oamenii au luat cu asalt unitățile de primiri urgențe.
Medicii consultă zilnic sute de persoane, inclusiv mulți copii. Specialiștii spun că încă avem timp să ne vaccinăm.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Și, totuși, 5 români au fost răpuși până acum de virusul gripal. Ultimul dintre ei avea 70 de ani și alte probleme de sănătate. Specialiștii spun însă că două dintre victime nu au fost în această situație, așa că trag un semnal de alarmă.
Dr. Cosmina Berbecel, medic de familie: ”Anul trecut, vârful de sezon a fost februarie-martie, deci încă ne putem vaccina. Perioada de formare a anticorpilor este de 2-3 săptămâni, deci mai avem timp''.
Până acum, au fost confirmate 703 cazuri de gripă, însă numărul virozelor respiratorii trece de 40.000. Cel mai mult au de suferit copiii, care au dezvoltat bronșite sau pneumonii.
Mamă: ”Tuse foarte puternică, o stare generală foarte proastă și nas înfundat, lipsa poftei de mâncare''
''A început de vineri cu un pic de tuse, nas înfundat și mai grav s-a accelerat spre duminică seară luni și am venit aici'' .
De altfel, unele secții de pediatrie nu mai fac internări, din lipsă de locuri. La Spitalul Județean din Arad mamele dorm pe scaun sau în pat cu cei mici.
Mamă: ''Am zis să mă mute în alt salon, unde este pătuț mai mare ca să pot dormi și au zis că momentan nu sunt locuri, că sunt foarte mulți''.
Dr. Rujița Ciurea, șef secție pediatrie sugari: ”Majoritatea sunt cu probleme respiratorii asociate sau nu cu probleme cardiace cu insuficiente respiratorii. Nu se pot trata la domiciliu, au necesitat internare în spital”.
Nu este aceeași situație și în cazul adulților care aglomerează camerele de gardă. Jumătate dintre cei care merg la spital nu reprezintă o urgență, iar cu un astfel de pacient se poate pierde și o oră.
În acest moment, vaccinul gripal este gratuit pentru femeile însărcinate, copii și vârstnici.
Cel mai important este să nu confundăm gripa cu răceală, spun specialiștii.
Adrian Streinu Cercel: ”Gripa nu se tratează cu antibiotice, ci cu antivirale, pe care le dă medicul''.
Cea mai sigură metodă de prevenire a gripei este vaccinarea. Nu uitați, însă, că nivelul optim de anticorpi se atinge în două săptămâni de la imunizare.