Avantajele si riscurile unui smartphone in mainile unui copil sub 5 ani. Romania e in topul european

Ultima actualizare: 28-08-2013 00:10

Romania se afla printre primele tari din lume, in ceea ce priveste numarul copiilor care detin un smart-phone sau o tableta!

10 la suta dintre cei mici primesc cadou de la parinti dispozitive sofisticate, inainte sa implineasca 5 ani. Medicii ne avertizeaza insa ca daca le folosesc mai mult de doua ore pe zi pot dezvolta tulburari de comportament.

Raul a primit o tableta de parinti de cand avea doar 3 ani. De atunci, rar o mai lasa din mana. Nici sora lui Tania nu se lasa mai prejos. La doar 5 ani, manevreaza smartphone-urile si tableta mai ceva ca un adult.

"Joaca" pe tableta stimuleaza insa si creativitatea copiilor. Iar multi copii invata din jocurile educative instalate pe micile gadgeturi.

Un studiu recent plaseaza Romania pe primele locuri in topul tarilor in care copiii detin un smartphone sau o tableta.

10% dintre copiii de la noi primesc cadou de la parinti un astfel de dispozitiv inca de la 5 ani. Aproape dublu fata de cei din Franta sau Germania si chiar triplu fata de Statele Unite.

Foarte important este insa ca cei mici sa nu exagereze in joaca lor pe tableta.Copiii care isi petrec mai mult de doua ore pe zi cu aceste "jucarii" inteligente sunt cei mai expusi. Medicii sustin ca, in timp, pot dezvolta atat tulburari de comportament, cat si probleme de sanatate.

"Stau cu ochii in ecran, care e foarte stralucitor si foarte solicitant pentru ochi, umbla cu tot felul de casti sau dau muzica foarte tare si vorbesti cu ei si nu te aud.Se interiorizeaza, nu mai comunica, ne trezim ca apar din ce in ce mai multi copii cu tulburari de comportament, cu ADHD, cu autism", spune Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru.

Specialistii avertizeaza ca dependentza de tableta ori smartphone se asociaza, totodata, cu obezitatea si sedentarismul. Asa ca ii sfatuiesc pe parinti sa le limiteze accesul la asemenea dispozitive si sa-i incurajeze, in schimb, sa se joace in aer liber.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO