August aduce temperaturi sahariene si radiatii puternice. EFECTUL soarelui asupra corpului nostru
Am scapat de cel mai calduros iulie din ultimii 51 de ani, insa luna august va fi la fel de incinsa. Un val de aer fierbinte dinspre Sahara va parjoli Romania pentru urmatoarele 3 zile, in care avem cod galben de canicula.
Pe langa disconfortul termic ridicat, radiatiile sunt si ele extrem de puternice si in cinci minute ne putem arde.
E drept ca soarele ne ajuta sa sintetizam vitamina D, care intareste oasele, dar nu va pacaliti singuri. Dupa o expunere de 20 de minute, efectul razelor puternice este altul. Si nu trebuie sa fim neaparat pe plaja.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Sticla este o bariera pentru razele ultraviolete de tip B, adica cele care produc arsuri, insa nu si pentru cele de tip A, care sunt responsabile pentru aparitia ridurilor si a cancerului. Asa ca medicii dermatologi ne recomanda ca atunci cand avem de facut un drum lung cu masina sa ne dam cu o crema cu factor de protectie solara.
Pe plaja avem nevoie de o crema cu factor de protectie 30, iar pentru restul iesirilor in aer liber e suficient si 15, dar nu uitati de reaplicare, odata la 90 de minute.
Un strat mai gros de crema nu inseamna si protectie mai mare. Evitati uleiul de masline, pentru ca amplifica efectele nocive ale razelor solare.
Nici umbrela nu ne protejeaza in totalitate de razele ultraviolete, pentru ca ele pot trece prin tesatura. Aceasta filtreaza doar 25% dintre ele.
Daca va machiati inainte de a merge la plaja, macar alegeti produse cu factor de protectie. Daca obisnuiti sa folositi rujuri la plaja ca sa va protejati de razele soarelui, atunci asigurati-va ca le folositi pe cele care au cel putin factorul de protectie solara 15. Altfel, rujul va atrage caldura si suprafata buzelor poate fi arsa.
In cel mai fericit caz, nerespectarea acestor reguli va poate aduce arsuri usoare. Grav este ca din cinci in cinci ani numarul bolnavilor de cancer de piele se dubleaza, iar la nivel mondial, in fiecare ora, un om moare de melanom malign, adica alunitele cancerigene care apar pentru ca nu stim sa ne protejam de ultraviolete.
Sursa: Pro TV
Etichete: canicula, plaja, cod galben, soare, raze UV,
Dată publicare:
04-08-2012 18:21