Asistente medicale comunitare pentru localitati in care medicul nu ajunge niciodata. Schimbari importante anuntate de MS


Ultimul update: Vineri 28 Iulie 2017 07:26
Data publicarii: Marti 25 Iulie 2017 13:35
Categorie: Stiri Sanatate

Traim in tara in care, in comunitatile sarace, avortul si abandonul la nastere tin loc de contraceptie, iar tratamentul bolilor grave costa enorm, pentru ca nu sunt depistate la timp.

Legea asistentei medicale comunitare, care a functionat partial in ultimii opt ani, a primit un suflu nou. Isi propune, in primul rand, sa ofere gravidei si copilului mic un ajutor imediat, acolo unde medicul ajunge greu. Marea problema este ca nu se stie cu ce bani va fi aplicata aceasta lege.

Doua femei - un asistent medical si un mediator - ajuta, cu resurse putine, comunitatea de 8.000 de oameni din localitatea Roata, judetul Giurgiu.

Adriana are noroc sa traiasca intr-o comuna unde sistemul de asistenta comunitara functioneaza. Altfel, sunt localitati intregi unde niciun asistent nu a vrut sa-si asume o munca grea, platita modest si la care ar ajunge cu greu, pentru ca drumul e istovitor.

Acum, statul a dat o noua fata legii asistentei comunitare si promite ca ea va functiona in toata Romania. Poate si pentru ca, echipele medicale vor fi platite din bugetul Ministerului Sanatatii.

Potrivit noii legi, echipei de asistenta comunitara se alatura si o moasa cu facultate.

Odata cu aparitia moasei, asistenul medical si mediatorul s-ar ocupa mai bine de pacientii cu boli cronice.

Lucia Gheorghita, asistenta medicala comunitara: "Tot ce e pe parte de ginecologie, moasa le are. Cunostintele depind de dansa."

Fata de trusele rudimentare, date de Primarie, cele pe care le va plati Ministerul Sanatatii vor fi, evident, mai scumpe.

Noua lege nu are un buget alocat. Costul asistentei comunitare de acum este de aproximativ 80 de milioane de lei pe an, insa el va creste.

Toate aceste eforturi ale statului ar trebui sa previna situatii precum cea a proaspetei mamici, Noami. Tanara nu a facut niciun test de sange in cele noua luni de sarcina.

Ilaria Petcu, moasa: "Chiar nu mai ai ce sa-i faci, trebuie sa ii dai asistenta la nastere si apoi afli niste lucruri nu tocmai placute. Hepatita C, hepatita B, sifilis."

Unul din rolurile moasei, crucial pentru preventia unor epidemii, va fi sa repereze si sa raporteze situatiile in care bebelusii unor parinti neasigurati nu au fost vaccinati. Acest profesionist va lua legatura cu parintii si le va explica ce important e sa isi protejeze copilul. Tot ea ii va ajuta sa recupereze vaccinurile recomandate.

In prezent, avem 1400 de asistenti medicali si 700 de mediatori in comunitati defavorizate, insa este nevoie de mult mai mult. Lor li s-ar putea alatura peste 600 moase cu facultate.

Numarul e mult prea scazut, ca sa acopere toate comunitatile, unele deloc atractive. Oficialii Ministerului Sanaratii au de gand sa ofere sporuri, care sa compenseze dezavantajele mutarii la sate.

 

Au instalat o camera in casa pentru a-si supraveghea bona. Ce au vazut pe imagini i-a ingrozit
Brancardier de la Morga din Slatina, retinut pentru trafic de droguri. Mai multi minori, la spital dupa ce le-au consumat
VIDEO PROTVPLUS.RO