Arafat: Este posibil să ajungi să alegi între pacienți la ATI, așa cum s-a întâmplat în Italia

Ultima actualizare: 07-10-2020 09:41
Raed Arafat
Agerpres

Medicul Raed Arafat susţine că "se poate întâmpla” ca România să ajungă în situaţia medicii să fie nevoiţi să aleagă ce pacienţi beneficiază de terapie intensivă şi care nu, pe fondul unei supraaglomerări a unităţilor sanitare.

"În momentul în care secţiile de terapie intensivă devin total aglomerate, mai ales dacă se agravează unii şi nu ai loc pentru ei imediat, este posibil să ajungi să alegi între pacienţi, aşa cum au păţit colegii noştri din Italia şi din alte ţări. Din păcate, acolo unde impactul a fost major, medicii au ajuns să facă acest triaj. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat, se poate întâmpla, eu sper să nu ajungem acolo”, a afirmat Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, marţi seară, la un post de televiziune, potrivit News.ro

În prezent, potrivit ultimului bilanț publicat de autorități, la ATI sunt internate 608 persoane, acesta fiind un record absolut de la debutul pandemiei.

Acesta a amintit că în urmă cu două luni a mai făcut referire la acest aspect, iar afirmaţia sa a avut "un impact destul de dur”.

El a spus că se poate aştepta, în perioada următoare, la o intensificare a activităţilor celor care promovează nerespectarea regulilor de protecţie împotriva răspândirii COVID-19 întrucât, în opinia sa, "fake news-urile continuă”.

Raed Arafat a subliniat încă o dată importanţa purtării măştii de protecţie de către toată lumea, arătând că aceasta poate limita nu doar răspândirea noului coronavirus, ci şi pe cea a virusului care provoacă gripa sezonieră.

"Trebuie să încercăm cu toţii, pentru că aici nu poate numai unu, sau doiă sau trei să poarte mască şi ceilalţi, în jurul lor, nu. Trebuie nu numai majoritatea, trebuie cu toţii să facem acest lucru dacă vrem, într-adevăr, să limităm şi SARS-COV-2, dar şi virusul gripal sezonier care poate să fie mult redus, impactul lui, dacă se poartă mască”, a mai spus Arafat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO