Noul nivel de plata al garzilor medicale anuntat de ministrul Sanatatii: "1.200 de lei in mana pentru o garda in weekend"

31-08-2016 18:23

spital

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat ca, de la 1 octombrie, plata garzilor va fi facuta la un nivel rezonabil.

"Am promis ca vom aduce plata garzilor la nivelul normal. (...) Facem asta astazi. (...) De la 1 octombrie, plata garzilor va fi facuta la un alt nivel. (...) Ne apropiem de un nivel rezonabil pentru plata garzilor", a spus Voiculescu, miercuri, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

El a precizat ca detalii despre nivelul platilor pentru toate categoriile de medici si pentru toate categoriile de garzi pot fi gasite pe site-ul respectpentrumedici.ro.

"Pentru ca despre asta este vorba - despre respectul pe care vrem sa il acordam profesiei medicale, o profesie a carei importanta nu pot sa o subliniez destul pentru Romania", a subliniat Voiculescu.

Ministrul Sanatatii a dat exemplul unui rezident de anul 3.

"Garzile (...) se fac inclusiv de catre rezidenti de la anul 3 incolo. Astfel, un rezident de anul 3, dintr-o unitate clinica, cu un spor de 50%, care este minimum pentru timpul saptamanii, va avea acum o plata neta de 257 de lei, in timpul saptamanii. De asemenea, (...) o garda pe timpul weekendului, (...) daca luam un spor de 100%, vorbim despre 547 de lei. Daca vorbim despre nivelul minim al sporului, atunci vorbim despre 411 lei. (...) Deci un rezident va castiga minim pentru o garda 257 de lei in timpul saptamanii, respectiv 411 lei in timpul weekendului, acesta fiind nivelul minim. La nivelul maxim, vorbim de 547 de lei in timpul weekendului", a explicat Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului Sanatatii, un medic primar, cu o vechime de peste 20 de ani, dintr-o unitate clinica, poate castiga pentru o garda in weekend 1.200 de lei.

"Daca vorbim despre weekend si calculam cu un spor de 100%, atunci vorbim de 1.200 de lei in mana pentru o garda in weekend, iar pentru o garda in timpul saptamanii cu un spor de 75%, adica la un nivel superior, vorbim de 800 de lei bani in mana", a aratat Voiculescu. Acesta a precizat ca exista inca loc de imbunatatiri in privinta platii garzilor. "In prezent, acest lucru este ce am putut sa facem si cred ca e un pas foarte important. Vorbim despre cresteri de la 42% in cazul rezidentului pe care (...) l-am dat ca exemplu (...) pana la 90 si ceva la suta", a mai spus Vlad Voiculescu.

Ministrul Sanatatii: Personalul care se ingrijeste de pacientii cu arsuri va beneficia de un spor de 100%

Personalul care se ingrijeste de arsi va beneficia de un spor suplimentar de 100%, a anuntat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, miercuri, intr-un briefing la Palatul Victoria. Acest spor apare intr-o ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Executiv, care clarifica modul de aplicare a unor prevederi privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

"Avem in atentia publicului de la o vreme si intelegem cu totii mai bine care sunt necesitatile pentru pacientii cu arsuri. E o munca de o complexitate iesita din comun. Asa incat, pentru personalul care se ingrijeste de arsi va exista un spor suplimentar. Acesta va fi de 100%", a spus Voiculescu.

OUG prevede si acordarea unor sporuri pentru personalul care lucreaza cu pacientii cu afectiuni oncologice.

"Am luat in considerare un lucru care nu a fost destul de des pe agenda publica, si anume afectiunile oncologice. Daca ne uitam la statisticile internationale o sa vedem ca acolo unde exista date statistice coerente, pe care poti face analize, vorbim despre o incidenta a cancerului de 1 la 3 persoane.

Practic, fiecare a treia persoana va suferi de un cancer pe timpul vietii, iar trendul este catre una din doua persoane. Asta are de-a face cu imbatranirea populatiei si cu faptul ca alte patologii sunt vindecabile intre timp. Este o boala a lumii moderne. De aceea, pentru specialitatile din domeniul oncologic, si anume oncologie, oncologie pediatrica, hematologie si radioterapie exista, de asemenea, o marire a sporurilor, o marire semnificativa as spune", a mai afirmat Voiculescu.

Potrivit acestuia, sporurile vor fi suportate din bugetele spitalelor. ''Vorbim (...) de ceva peste un milion de lei lunar, la nivelul intregii tari pentru toti profesionistii din aceste categorii medicale", a spus Voiculescu.
 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO