Al doilea vaccin anti Covid-19 în SUA. Experții spun că și cel de la Moderna este sigur

15-12-2020 16:59


Moderna

Vaccinul Moderna este sigur și 94% eficient, spun autoritățile de reglementare, deschizând calea, astfel, pentru autorizarea sa de urgență în SUA.

 

Potrivit BBC News, analiza realizată de către Administrația americană de Alimente și Medicamente (FDA) arată că acesta ar putea deveni al doilea vaccin anti coronavirus în SUA.

Vestea Vine la o zi după ce americanii din toată țara au început să primească vaccinuri Pfizer-BioNTech. Spre deosebire de vaccinul Pfizer, cel de la Moderna nu are nevoie de depozitare extrem de rece în timpul transportului.

Datele despre Moderna au fost publicate de FDA marți, înaintea reuniunii comitetului special pentru vaccinare, care va discuta despre asta joi. În același timp, vestea vine în timp ce ce numărul morților de Covid-19 în SUA a trecut de 300.000, potrivit Universității Johns Hopkins.

Ce arată noile date?

Documentul de 54 de pagini spune că nu există „probleme de siguranță specifice” și că reacțiile adverse grave sunt rare. Dacă va fi aprobat de către echipa de experți la sfârșitul acestei săptămâni, dar și de către șeful departamentului privind vaccinurile din FDA, livrările de vaccin Moderna ar putea începe în 24 de ore.

FDA a găsit o rată de eficacitate de 94,1%, potrivit unui studiu realizat pe 30.000 de persoane, potrivit documentului publicat. Cele mai frecvente efecte secundare au inclus febră, dureri de cap și dureri musculare și articulare.

Săptămâna trecută, FDA a publicat date similare despre Pfizer, înainte de a-l autoriza. Moderna a fost fondată în 2010 și până acum nu a avut niciodată un produs aprobat de FDA. Acțiunile companiei au înregistrat o creștere de aproape 700% până în acest an.

Care sunt diferențele față de vaccinul Pfizer?

Vaccinul Moderna are nevoie de temperaturi de aproximativ -20C pentru transport - similar cu un congelator obișnuit. Cel de la Pfizer necesită temperaturi mai apropiate de -70C, ceea ce face ca logistica de transport să fie mult mai dificilă.

Compania își are sediul în Cambridge, Massachusetts și a anunțat că, dacă va obține autorizare, ”cele mai multe” doze de vaccin se vor fabrica acolo.

Vaccinul Pfizer este fabricat în mai multe țări, inclusiv în Germania și Belgia.

 

 

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO