Vaccinarea anti-Covid, tot mai aproape. Germania cere autorizare în UE a serului Pfizer ”înainte de Crăciun”
Pentru a lăsa în urmă această pandemie devastatoare, planeta își pune toate speranțele în vaccinarea anti-COVID.
În Statele Unite, Canada, și Marea Britanie, procesul de imunizare a început deja și se derulează pe bandă rulantă.
Cetățenii Uniunii Europene mai au însă de așteptat. În urma presiunilor făcute de mai multe guverne, în primul rând de cel german, Agenția Europeană a Medicamentului a decis să devanseze cu o săptămână ședința decisivă la care ar urma să dea undă verde vaccinului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-o serie de postări pe Twitter, ministrul german al sănătății și-a exprimat numultumirea că țara sa nu poate începe campania de imunizare anti-COVID, deși are deja 400 de centre de vaccinare operaționale și 10 mii de cadre medicale instruite.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al ministrului a nuanțat puțin lucrurile, oferind publicului și explicațiile pentru această întârziere.
Hanno Kautz, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Germania: „Cu cât începem vaccinarea mai repede, cu atât reducem suferința și îi protejăm pe cei vulnerabili. Ne așteptăm ca Agenția Europeană a Medicamentului să-și dea avizul până la sfârșitul lunii, urmând ca aprobarea să fie confirmată de Comisia Europeană. Imediat după, vaccinarea poate începe. Am decis în mod deliberat să nu solicităm aprobare de urgență, ci să urmăm procedura obișnuită. Asta și ca să ajutăm la acceptarea vaccinului de către populație. Rămânem atașați la soluția europeană comună.”
În acest timp, guvernul de la Londra îi vaccinează deja de o săptămână pe vârstnici cu serul celor de la Pfizer BioNTech. Luni seară au dat startul canadienii și americanii. Ambele țări au început cu imunizarea cadrelor medicale din linia întăi.
Germania, care deţine preşedinţia Uniunii Europene, mizează pe o autorizare în UE a vaccinului împotriva covid-19 al Pfizer/BioNTech - aprobat deja în mai multe ţări - ”înainte de Crăciun”, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii Jens Spahn.
Declarația sa vine în contextul în care autorităţile europene au evocat până acum o decizie cel mai tâziu la 29 decembrie, relatează AFP.
”Obiectivul este să se ajungă la autorizaţie înainte de Crăciun. Noi vrem să începem vaccinarea înainte de sfârşitul anului”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul, al cărui Guvern îşi pierde răbdarea din cauza tiimpului pe care şi-l acordă autorităţile europene în vederea aprobării vaccinului covid-19, folosit deja în mai multe ţări, potrivit News.ro
Tablodul Bild dezvăluie în ediţia de marţi că serviciile Angelei Merkel şi Ministerul german al Sănătăţii exercită presiuni asupra Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) ca aceasta să valideze vaccinul până la 23 decembrie şi nu până la 29 decembrie.
Ziarul citează surse apropiate Guvernului Merkel.
Aceste informaţii confirmă semnale de nerăbdare de care Spahn a dat dovadă încă de duminică.
”Toate datele BioNTech sunt disponibile, iar Regatul Unit şi Statele Unite au aprobat deja vaccinul. O examinare a datelor şi o aprobare a EMA ar trebui să aibă loc cât mai rapid posibil. Este vorba despre încrederea în capacitatea UE de a acţiona”, avertiza Jens Spahn.
Între timp, alte ţări - Canada, Singapore, Bahrain - şi-au lansat deja campaniile de vaccinare.
Berlinul este cu atât mai iritat cu cât vaccinul a fost dezvoltat de o întreprindere germană, BioNTech, iar Germania este dur afectată de al doilea val al pandemiei covid-19.
Guvernul Merkel a decis să impună o izolare parţială a populaţiei începând de miercuri până la 10 ianuarie.
EMA, cu sediul în Olanda, deliberează în prezent cu privire la autorizarea mai multor vaccinuri împotriva covid-19.
Agenţia a fost, săptămâna trecută, ţinta unui atac cibernetic în care au fost piratate documente cu privire la Pfizer şi BioNTech.