Ajutor pentru femeile care au suferit de cancer. ”Pierderea unui sân este echivalentul pierderii unei rude”
Există viaţă şi feminitate şi după cancerul la sân. Reconstrucţia, adică refacerea sânului cu un implant după îndepărtarea tumorii, nu creşte riscul dea recidiva. Şi, cu siguranţă, nu este un moft.
Acesta este mesajul medicilor care conduc programul naţional. de protezare mamară, prin care fostele paciente sunt ajutate, cu bani de la stat, să-şi recapete nu doar sănătatea, ci și încrederea.
Simona Băluță, pacientă: „Primul meu contact cu oglinda cred că a fost după o lună de zile. Nu am avut curajul până atunci să mă privesc în totalitate.”
Simonei i-a fost scos sânul stâng acum 13 ani. Nouă ani și-a mascat golul cu eşarfe şi gulere înalte.
Simona: „Pierderea unui sân este echivalentul pierderii unei rude, ca impact emoţional asupra unei femei.”
Reporter: „Așa te-ai simţit şi tu?”
Simona Băluță: „Cred că aşa am resimţit-o toate.”
Nu şi-a permis să-şi pună o proteză la o clinică particulară. Abia din 2014 româncele pot cere prin asigurarea de stat operaţia reparatorie. Printre primele dosare acceptate a fost al ei.
În fiecare an, în jur de 8000 de femei află că au cancer la sân şi trec printr-o mastectomie - o intervenţie prin care le este îndepărtat un sân sau chiar ambii, dacă sunt atinşi de tumoră.
Operaţia este mutilantă atât pentru trupul, cât şi pentru psihicul pacientelor. Din 8000, numai 150 fac o reconstrucţie mamară, adică sub 3 la sută. În Statele Unite, de pildă, procentul este de 50 la sută. Vorbim de neajunsuri financiare, dar şi despre mituri, cum ar fi că, după implant, tumora va recidiva.
Cifrele arată, dincolo de îndoială, că implantul mamar după cancer nu creşte riscul ca boala să se întoarcă. Însă multe românce refuză acest pas care ar putea încheia procesul de vindecare.
Marinela Tudorache, pacientă: „Şi eu am căzut un pic, să zic aşa. Într-o lună eram şi tăiată, şi cu diagnosticul pus, şi urma chimioterapia. Se opreşte timpul în loc. În schimb, când m-am trezit din a doua operaţie, cea de reconstrucţie mamară, m-am simţit că după un vis urât. Trebuie să redevii ce ai fost sau poate chiar o versiune mai bună! ”
Dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie: „Ele sunt acum femei normale, întregi, sunt încrezătoare. Doamne care au fost fie părăsite sau care n-au avut soţ şi care au dus singure bătălia şi pe care le văd după un an de zile însoţite de domni, ceea ce pentru mine este o mare mulţumire.”
Operaţiile de reconstrucţie se fac la Spitalul Universitar din Bucureşti, dar sunt şi clinici private care oferă acest serviciu pro bono, în limita a 4-5 cazuri pe an.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: reconstructie, reconstructie mamara, mastectomie,
Dată publicare:
10-03-2018 20:01