Afecțiunea ce poate fi confundată cu un simptom de infectare cu coronavirus
Lucraţi tot timpul în faţa unui calculator? E o condiţie suficientă să apară senzaţia de corp străin în ochi.
Aceeaşi senzaţie este simptom însă şi în cazul conjunctivitei virale, inclusiv formă de conjuctivită determinată de SARS COV-2.
În starea de alertă, şi cabinetele oftalmolgice au măsuri noi de protecţie, tocmai pentru că mucoasa oculară e o cale de transmitere a noului coronavirus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Multe ore în faţa unei ecran - aşa apare cel mai uşor sindromul de ochi uscat, adică senzaţia de corp străin în ochi.
Mihaela Dragomir medic primar oftalmolog: "Adulţii tineri, dacă au stat în casă şi au avut expunere mare la device-uri pentru că au lucrat acasă, pot întâmpina probleme. Ai senzaţia de corp străin, ai conjunctivele care sunt mai roşii, mai umflate şi dacă nu ţi-ai pus lacrimi artificiale, apare deficitul de secreţie lacrimală şi aici simptomele pot fi confundate cu conjunctivita alergică."
Dar senzaţia de corp străin în ochi este asociată şi cu formele virale de conjunctivită, inclusiv conjunctivita determinată de SARS COV-2.
Din 15 mai, şi cabinetele oftalmolgice au măsuri noi de protecţie, tocmai pentru că mucoasa oculară e o cale de transmitere a noului coronavirus. Spre exemplu, pentru determinarea tensiunii intraoculare s-a stabilit că nu se mai foloseşte tonometrul non-contact. Iar alte aparate oftalmolgice vor avea geam transparent.
În mucoasa orală, oculara, nazală toţi avem receptori extrem de compatibili cu virusul SARS COV-2. Din această informaţie derivă că, probabilitatea să vă infectaţi e mare, dacă aţi pus mâna pe un obiect contaminat şi apoi aţi dus-o la ochi, la nas ori la gură. Exact cum se transmite SARS COV-2, identic se transmite şi virusul gripal.
Veronica Lazăr, profesor la Facultatea de Biologie: "Ducând mina la gură sau la ochi - şi prin secreţii lacrimale se poate elimina virusul - pur şi simplu ne contaminam mâinile şi ne reinfectam. Contaminăm şi obiectele din jurul nostru sau dăm mâna cu o persoană. Aceasta duce mâna la gură şi se infectează".
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!