"Foarte probabil o sa retragem vaccinul cu totul de pe piata". Ce se intampla cu cei vaccinati deja
Alte 350.000 de doze de vaccin antigripal au fost retrase de pe piata, pentru ca sunt ineficiente, anunta Ministerul Sanatatii.
Vaccinurile care au probleme vor fi retrase de pe piata, iar campania de imunizare ramane sistata, persoanele care au fost deja vaccinate neavand probleme sau reactii adverse, a declarat, joi, consilierul personal al ministrului Sanatatii, Geza Molnar.
Din cele 18 loturi care au fost controlate, la 14 au fost gasite probleme, privind scaderea concentratiei tulpinei B, una dintre cele trei componente ale vccinului, a declarat Geza Molnar.
"Pana vineri, urmeaza sa verificam si cele patru loturi ramase si, cu multa probabilitate, sa retragem vaccinul de pe piata", a adaugat Geza Molnar.
Potrivit medicului, cei care s-au vaccinat in noiembrie si decembrie nu au nicio problema de sanatate, nici reactii adverse, nefiind nici risc de deces.
Molnar a explicat ca probele de vaccin care au fost controlate pana in 6 ianuarie au fost corespunzatoare produsului vaccinal.
In urma verificarilor incepute in 6 ianuarie, specialistii Institutului Cantacuzino au constatat ca alte sapte serii din vaccinul antigripal, adica 350.000 de fiole, au o concentratie scazuta a tulpinei B.
Vaccinarea antigripala, oprita din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului romanesc
Alte 350.000 de doze au aceeasi problema, numarul total al vaccinurilor cu concentratie scazuta a tulpinei B ajungand astfel la 700.000.
Vaccinurile antigripale sunt deja oprite de la administrare incepand de luni, in urma unei dispozitii a Ministerului Sanatatii.
Ministerul Sanatatii a cumparat de la Institutul Cantacuzino un milion de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2011-2012, pentru care a platit aproximativ 10 milioane de lei, din care a fost utilizata aproape jumatate din cantitate pentru imunizarea populatiei la risc.
Specialistii de la Institutul Cantacuzino fac analiza seriilor de vaccin produse, astfel incat pana la sfarsitul saptamanii sa existe o situatie a tuturor produselor din sistem.
Numai in Capitala, Directia de Sanatate Publica a achizitionat peste 50.000 de doze, in prezent in depozit fiind 3.100 de fiole.
Potrivit datelor existente, in Bucureşti au fost imunizate pana saptamana trecuta mai putin de 20.000 de persoane. Restul dozelor de vaccin in afara celor 3.100 de fiole din depozit au fost distribuite medicilor de familie, in ambulator, spitale si la Ambulanta.
Vaccinarea antigripala a fost oprita luni pentru sapte-zece zile, din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului romanesc, Ministerul Sanatatii cerand Agentiei Nationale a Medicamentului si Institutului Cantacuzino o informare privind acest produs.
Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a cerut, luni, de urgenta o informare scrisa Agentiei Nationale a Medicamentului si Institutului National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la eficienta acestui vaccin
Ministerul Sanatatii precizeaza ca pana in prezent nu au fost semnalate cazuri care sa prezinte probleme de sanatate in urma vaccinarii.
Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a inregistrat, in ultima saptamana a anului trecut, 53.606 persoane cu infectii respiratorii acute.
Dintre acestea, peste 11.429 au fost inregistrate cu pneumonii, iar 42.141 cu viroze respiratorii. Numarul cazurilor compatibile clinic cu gripa, inregistrate la nivel national, a fost de 36.
Pana in 3 ianuarie, in Romania au fost confirmate in laborator sapte cazuri de gripa sezoniera (A/H3N2).
Persoanele care s-au vaccinat nu risca nimic, dar nu sunt protejati impotriva gripei.