America interzice publicarea unui studiu stiintific pentru ca se teme de un atac terorist biologic
Oamenii de stiinta olandezi au creat un mutant al virusului aviar ucigas H5N1, care se transmite extrem de rapid si este foarte periculos. Acum, SUA cere ca detaliile legate de aceasta cercetare sa nu fie date publicitatii.
"Sunt unele cercetari stiintifice prea periculoase pentru a fi date publicitatii? Cum ne dam seama ca virusul nu va cadea in mainile nepotrivite, dar informatiile vor fi folosite cu succes de cei care vor sa vindece lumea?" se intreaba, retoric, cei de la Los Angeles Times.
Intr-o miscare fara precedent, o comisie guvernamentala americana pentru controlul securitatii biosferei a cerut echipelor olandeze si americane care au lucrat la aceste studii, precum si celor doua publicatii jurnalistice implicate in aceasta operatiune, sa omita "detaliile cruciale" referitoare la aceasta cercetare stiintifica. Motivul: "ar putea aparea clonari ale experimentului, de catre oameni care vor sa faca rau".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Expertii spun ca acest eveniment marcheaza o noua "faza" a Consiliului National pentru Stiinta si Biosecuritate din SUA, care a pornit din 2004 pe un drum destinat combaterii eventualelor riscuri biologice, dar care nu s-a mai comportat atat de "agresiv" pana acum.
"Cum poate sa decida cineva cu cine sa imparta informatiile - si in cine are incredere, mai ales cand nu este vorba despre o informatie clasificata si nu se intampla in SUA - este greu de imaginat." - a declarat Ronald Atlas, biolog la Universitatea din Louisville, Kentucky, si fost presedinte al Societatii Americane pentru Microbiologie.
In prezent, intr-un laborator de maxima securitate din Olanda, oamenii de stiinta stau cu ochii pe cateva specimene ale unui virus de gripa ucigas, care lichideaza jumatate din victimele pe care le infecteaza si care se raspandeste extrem de usor, de la victima la victima. Este o bestie de care expertii din domeniul gripei s-au temut dintotdeauna, dar care NU provine din natura. A fost creat de oamenii de stiinta. Creatia lor otravitoare ar putea ajuta in lupta contra unei catastrofe provocata de catre virusul mortal al gripei aviare de tip H5N1.
Pe de alta parte, cercetatorii care au dezvoltat tulpina mortala a gripei aviare (pentru a ajuta la crearea unui vaccin) au spus ca rezultatul studiului lor este o amenintare terorista, potrivit Daily Mail. Oamenii de stiinta olandezi au transformat tulpina H5N1 in asa fel incat ea poate fi transmisa cu usurinta prin aer. Anterior, gripa de tip H5N1 se putea transmite doar prin contact fizic.
Echipa de cercetatori de la Erasmus Medical din Rotterdam a sperat ca efortul lor va ajuta la crearea unui medicament sau vaccin care sa contracareze mutatiile bolii.
Cafeaua este daunatoare si carbohidratii ingrasa. Un nou studiu spulbera mituri despre alimente
Insa cercetarile nu vor fi scoase niciodata la lumina, existand temeri ca acestea ar putea dezvolta o arma biologica. Acum cateva saptamani au aparut informatii conform carora tulpinile modificate ale virusului sunt mai periculoase decat antraxul. Atunci, virusologul Ron Fouchier a admis ca tulpina este “unul din cei mai periculosi virusi care poate fi creat”.
Virusul mutant a fost a fost depozitat intr-un seif aflat in subsolul unei cladiri din centrul Rotterdamului. O alta echipa de cercetatori de la universitatile din Wisconsin si Tokyo a facut un studiu similar si a ajuns la rezultate identice - ceea ce arata cat de usor este sa creezi tulpini si mai contagioase.
Sursa: Daily Mail, LA Times
Etichete: vaccin, virus, gripă aviară, rotterdam,
Dată publicare:
20-12-2011 11:47