Romania, vazuta prin ochii maghiarilor. Ce crede Tinutul Secuiesc despre noua harta a tarii

Tinutul Secuiesc

In timp ce tabara Blaga critica intentia conducerii PDL ca Executivul sa-si asume raspunderea pe o lege referitoare la reorganizarea Romaniei, maghiarii au propriile discutii cu privire la numarul viitoarelor judete si la delimitarea acestora.

Romania Libera: Numele viitoarelor judete ar putea fi stabilite chiar de catre consiliile judetene care vor fi alese, pe noua formula, la alegerile locale din iunie 2012. Propunerea a fost lansata de premierul Emil Boc, care a mentionat si ca angajarea raspunderii pe un proiect de lege in acest sens ramane inca o posibilitate. „Dupa ce se alege noul consiliu judetean mai mare, pe aceste cinci judete actuale, el se aduna si stabileste denumirea judetului respectiv, iar noi doar o validam prin hotarare de guvern, la Bucuresti", a explicat premierul la postul public de radio. Anterior, la postul public de televiziune, seful Executivului a reiterat argumentatia potrivit careia existenta unor judete de mai mari dimensiuni ar ajuta Romania in procesul absorbtiei fondurilor europene: „Suntem printre putinele tari din Uniunea Europeana care nu au aceasta structura care sa atraga direct fonduri de la UE. Eu la asta m-am referit, nu ca ne cere UE. Uniunea Europeana se uita si spune «sunteti fraieri ca nu fructificati avantajul pe care vi-l dam, sa aveti judete mai mari, pentru ca ele singure sa atraga bani europeni, sa nu mai mergeti prin mecanismul birocratic de la Bucuresti»".

Gandul: Cum se vede NOUA HARTA a Romaniei in "Tinutul Secuiesc" Despre autonomie la Targu Secuiesc. Un "igen" e cu noroc, la a treia incercare. "Nu-mi spun numele", ma avertizeaza insa domnul tolanit pe o banca, oprindu-se din rasucitul unei mustati in furculita. "Ce vrea asta, guvernul, (reorganizarea in opt superjudete n.r.) e prea putin pentru noi. Prea putin, dom'le. Tinutul Secuiesc, asa cum e, e cel mai bun, cu Covasna, Harghita si Muresul. Asta pentru noi e suficient. Pentru toti locuitorii, si maghiari, si romani, sigur ca da, autonomie. Ca si romanii vrea, nu numai maghiarii. A inceput si romanii sa inteleaga ca e mai bine. Cum a scris intr-o zi si un ziar romanesc, ca cei care au venit de afara au vazut acolo cum merge si vrea si aicea ca sa fie", imi explica el. Inainte de "multumesc, la revedere" imi spune ca e pensionar "si-atat" si membru UDMR "simplu, fara functie". Pot sa-l botez Ferenc, pentru reportaj?. "Ferenc, sigur ca da, ati ghicit din prima!" si se departeaza.

Evenimentul Zilei: Cum ar imparti Romania radicalii maghiari si UDMR: Vezi proiectele! O reorganizare pe granitele vechiului dictat Spre deosebire de UDMR care are o viziunea mult mai larga asupra reorganizarii administrativ-teritoriale ce trimite la dictatul de trista amintire, radicalii maghiari din partidul Civic Maghiar sustin o regionalizare asimetrica, considerata "foarte potrivita" pentru reorganizarea comunitatilor administrativ-teritoriale. Radicalii, obiectiv limitat la Tinutul Secuiesc. Resuscitare a "Partium Regni Hungariæ"? Radicalii maghiari au propus miercuri constituirea a 12 judete sau regiuni: Banat, Bucuresti, Dobrogea, Maramures, Oltenia, Partium, adica regiunea Crisurilor, Moldova de Sud, Moldova de nord sau Bucovina, Muntenia, Transilvania de Nord, Transilvania de Sud si Tinutul Secuiesc. Daca Maramuresul s-ar suprapune peste mai vechiul voievodat al lui Dragos-Voda, Partium denumirea comuna traditionala folosita in Ungaria pentru a desemna regiunea istorica format aproximativ din judetele Arad, Bihor, Maramures, Satu-Mare si Salaj, trimite cu gandul la vechiul Regat al Ungariei Mari. Numele provine din latinescul "Partium Regni Hungariæ", ea desemnand o portiune din regatul Ungariei, conduse de Principatul Transilvaniei, dar care nu apartineau oficial acestuia.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Cine e femeia care a cumparat cea mai scumpa casa din lume. Are genti de 650.000 de dolari
Cine e femeia care a cumparat cea mai scumpa casa din lume. Are genti de 650.000 de dolari

Petra Ecclestone are cea mai scumpa casa din America, pe care a cumparat-o cu 150 de milioane de dolari. Insa aceasta este doar o bucata din puzzle-ul minunat al vietii de mostenitoare al unui imperiu de miliarde.

Cat ne costa cainii de pe strazi:
Cat ne costa cainii de pe strazi: "Incinerarea e 10 Euro + TVA"

Peste 13.000 de bucuresteni, din care 2.500 de copii, au fost muscati in 2010 de catre unii dintre cei aproximativ 50.000 de caini fara stapan care traiesc in Bucuresti.

Previziuni optimiste pentru romani. Bancile deschid usor punga cu bani pentru cine vrea credite
Previziuni optimiste pentru romani. Bancile deschid usor punga cu bani pentru cine vrea credite

Unul dintre elementele care au blocat accesul romanilor la credite in ultimii ani a fost costul ridicat al imprumturilor. In ultimul timp, acest blocaj a disparut, dar mai au de luptat cu increderea scazuta a clientilor si cu unele proceduri greoaie.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.